U Gospiću obilježena godišnjica dolaska izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatsku

07.03.2023.

20:56

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ukrajinske izbjeglice

Ukrajinske izbjeglice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice u Gospiću i Crveni križ Ličko-senjske županije i grada Gospića u prepunoj dvorani gospićkog Kulturno-informativnog centra obilježili su godišnjicu dolaska Ukrajinaca u Hrvatsku.

Godišnjica je obilježena prigodnim govorima, izložbom i glazbenim programom skupine djece iz Ukrajine.

U ime Crvenog križa, Vlado Brkljačić istaknuo je ustrajnost brojnih služba koje su ukrajinskim izbjeglicama omogućavale i još omogućavaju da imaju sve što im je potrebno, da ostanu na ovim prostorima sve do dana kada će se stvoriti uvjeti za njihov povratak.

Voditelj Prihvatnog centra za ukrajinske izbjeglice Gospić Joso Živković iznio je podatke da je kroz gospićki Prihvatni centar, kao jedan od četiri u Hrvatskoj, do danas prošla 1351 osoba.

U Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću za njihov je prihvat bio osiguran prvi smještaj u trajanju do 72 sata, ali to je uvijek bilo bitno kraće, izbjegli Ukrajinci  brzo su pronašli trajniji smještaj.

Danas su u Gospić 124 osobe, u Karlobagu 22, na području općine Plitvička Jezera 242, u Vrhovinama 103 i u Lovincu 19. U privatnom smještaju na području Ličko-senjske županije smještene su još 103 osobe, a ujedno su se zbrinjavale i osobe u Grabovcu koji teritorijalno pripada Karlovačkoj županiji.

U osnovnim i srednjim školama su 103 učenika, a zaposlene su 63 odrasle osobe, zaključio je voditelj Prihvatnog centra Gospić Joso Živković.

Prihvat Ukrajinaca 


Ličko-senjski župan Ernest Petry zaželio je okupljenim Ukrajincima svako dobro i iskrenu dobrodošlicu.

Opisao je ratne okolnosti i agresiju Rusije na njihovu suverenu državu i rekao da su se preko premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH pripremali za prvi veliki zbjeg civilnog stanovništva iz Ukrajine.

Radili smo pripreme, kao i ostale članice Europske unije, kako bismo omogućili kvalitetan smještaj i skrbili se o ljudima kojima je u vrlo kratkom vremenu ruska agresija promijenila živote i počeo je prihvat prvih izbjeglica, rekao je Petry.

Istaknuo je da su se iskazale baš sve službe za žurna djelovanja grada i županije.

Nakon prvih prihvata na području Karlobaga, slijedili su Gospić, Korenica, Grabovac, Lovinac, Vrhovine i druga mjesta.

Crveni križ je u suradnji sa Županijom i gradovima i općinama prikupljao humanitarnu pomoć i slao je u Ukrajinu, župan i Županija su s ukrajinskim veleposlanstvom uspostavili dobre odnose te matična država putem ukrajinskog veleposlanstva, rekao je Petry, vodi brigu o svojim izbjeglicama i tako se koordiniraju mnogi koraci u njihovu zbrinjavanju.

Ukrajinski izbjeglice mogu ostati kod nas dok se ne završi agresorski rat i sve dok se ne stvore uvjeti za povratak u domovinu, rekao je okupljenim Ukrajincima Petry uz pozdrav Živjela Hrvatska - slava Ukrajini!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!