U mjestu Pađene Božić se tradicionalno slavi u obitelji

07.01.2020.

21:23

Autor: B.V.M./HRT

default error photo
Jedan od najvećih kršćanskih blagdana proslavili su i pravoslavni vjernici u okolici Knina. U mjestu Pađene - Božić se tradicionalno slavi u obitelji.
Jedan od najvećih kršćanskih blagdana proslavili su i pravoslavni vjernici u okolici Knina. U mjestu Pađene - Božić se tradicionalno slavi u obitelji.

Drže Pađene do običaja.  Iščekuje se dolazak Božića uz plamen badnjaka. Činili su im tako i preci. Praznik mira i dobre volje važan je, ističu, za svakog mještanina.

- Božić - najradosniji hrišćanski praznik nakon uskrsenja Kristovog, rekao je Dražo Govoruša.

Obiteljski je Božić blagdan, ističu svi. Pa se i slavi tako - s obitelji. 

- Na dan Božića bitno nam je da smo s ljudima koje volimo, rekla je Maja Markoš.

Sretan vam Božić. Hristos se rodi. Vaistinu se rodi. Pročistili su i Markoši duh i tijelo. Završili 40-todnevni post kojim su se pripremili za Božić. Zato je i stol danas bogat. A ručak - najsvečaniji trenutak blagdana.

- Od domaće braveće ili janjeće juhe koja je malo masnija, jedan dio se odlije i unutra se doda basa - to je naš svježi sir, rekla je Marcela Markoš.

Rano jutros zamijesila se i česnica. Na stol se iznosi za ručak. Okreću ukućani tradicionalni kolač tri puta i tek onda ga lome i blaguju. Unutra se po tradiciji stavlja novčić i onaj ko od ukućana izvuče taj novčić i smatra se da će bit srećan u toj godini.

Graditi valja svijet mira i radosti - poruka je i iz kninskog kraja. Da zajedno s rođenjem Kristovim uđemo u novi život. A učiti od njega, ističu u Pađenima, imaju što svi. Prije svega: da živjeti treba u ljubavi - sa svima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!