U Rijeci pravoslavni vjernici proslavili Badnjak

06.01.2023.

13:43

Autor: Hina/HRT

U Rijeci pravoslavni vjernici proslavili Badnjak

U Rijeci pravoslavni vjernici proslavili Badnjak

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Uz podjelu posne hrane, bakalar, lignje u Rijeci je na Koblerovom trgu u petak po 11. put obilježen Badnjak za pravoslavne vjernike koji ga slave po Julijanskom kalendaru

Nastupio je zbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Viškova, a proslava je nastavljena uz tradicionalno kolo.

Podijeljeno je 1500 porcija posne hrane, i to bakalar na gulaš, pržene lignje i oslić na žaru, uz čašu vina za svakog sudionika.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine za Rijeku Mile Opačić izjavio je novinarima kako je tradicija javne proslave Badnjaka po Julijanskom kalendaru u Rijeci pokrenuta 2010. godine. Ovogodišnja proslava je 11. s obzirom na to da su protekle dvije godine okupljanja izostala zbog epidemioloških mjera.

Među ostalim sudionicima i gostima proslave, na Koblerovom trgu bili su zamjenici riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj.

Obilježavanje Badnjaka za pravoslavne vjernike u Rijeci počelo je u petak ujutro svetom liturgijom u hramu sv. Nikolaja, a večernje bogosluženje i tradicionalno paljenje Badnjaka održat će se u hramu sv. Georgija na Sušaku.

Proslava se održava u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, SKD Prosvjeta pododbora Rijeka i Viškovo te Zajednice Srba Rijeka, uz podršku Srpske pravoslavne crkvene općine u Rijeci.

Evo što su rekli vjernici: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!