U ritmu jazza i swinga

14.11.2022.

13:18

Autor: Sanja Pleša/Prizma/HRT

Miro Ungar u Židovskoj općini

Miro Ungar u Židovskoj općini

Foto: HTV / HRT

Od Georgea Gerswina do Alfija Kabilja mogao bi se nazvati repertoar koji je pred prepunim auditorijem Zagrebačke židovske općine izveo Miro Ungar uz pratnju Oridano Gypsy Jazz Banda.

Povod koncertu su bogati Dani židovske kulture i baštine koje je organizirala koordinatorica Mira Wolf. Kroz dva tjedna njihova održavanja publika je mogla pogledati izložbu „Remek djela iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb“, biti na promociji nove knjige Melie Švob „Židovi u vrijeme rata i poraća“ i pogledati promociju filma „Židovski arhitekti graditelji modernog Zagreba“.

No, posebnu je atmosferu Danima donio upravo koncert posvećen američkim glazbenicima židovskih korijena koji su utjecali na razvoj popularne glazbe kakvu danas poznajemo. Geroge Gershwin, Irving Berlin, Jerome Kern, Harold Arlen samo su neki od skladatelja čija su ostvarenja dosegla iznimnu razinu popularnosti širom svijeta i to zahvaljujući ponajviše koncertnim izvedbama, mjuziklu i muzičkom filmu te radiju i televiziji.

Ljubav prema svirci velikih američkih orkestara iz ere swinga na prvi zvuk obilježila je i Ivana Bauera koji, u tekstu programske knjižice uz koncert, daje izniman uvid u to kakav su utjecaj glazbenici židovskih korjena imali i danas imaju na svjetskoj glazbenoj sceni.

Teško je bilo odabrati skladbe za koncert koji je u publici okupio publiku od 7-godišnjaka do onih koji su već proslavili 100. rođendan, ali lakoća izvedbe Mire Ungara, koji je ove godine obilježio 65 godina umjetničkog djelovanja, oduševila je publiku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!