22:38 / 07.04.2015.

Autor: HRT

U Saboru svečano obilježen Svjetski dan Roma

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvoga Svjetskog kongresa Roma, održanog u travnju 1971. godine u Londonu.
Svjetski je dan Roma. Slavi se 8. travnja jer je toga datuma 1971. godine u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma na kojemu su su dobili svoju zastavu, himnu i službeni jezik. Svjetski dan Roma obilježen je u Hrvatskom saboru na svečanosti na kojoj su bili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednici Vlade i parlamenta Zoran Milanović i Josip Leko. Program je počeo intoniranjem hrvatske himne "Lijepa naša domovino" i romske himne 'Gyelem, gyelem'. 

'Hrvatska je vaša domovina', poručila je Romima predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ističući da problemi s romskom zajednicom koji još uvijek postoje nisu nerješivi. Premijer Zoran Milanović kazao je kako su Romi 'nečista savjest Europe', ustvrdivši da Europa nije htjela integrirati Rome zato što izgledaju drugačije. Ocijenio je da problem Roma u Hrvatskoj postoji, jer je njihov status i dalje vrlo loš, ali i poručio kako je nemoguće brigu o Romima svesti na sitne projekte, jer je riječ o nečem što mora trajati jako dugo i u što svi moraju biti uključeni. Predsjednik Sabora Josip Leko pozvao je na borbu protiv zabluda i predrasuda, na koju su, kaže, pozvane institucije, ali i društvo u cjelini. Posebno je istaknuo potrebu za uključivanjem Roma u akademsku zajednicu.

Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi upozorio da je svaki drugi Rom iskusio diskriminaciju zbog svoje nacionalne pripadnosti. Brojne goste Kajtazi je upozorio na 'antidžipsizam', posebnu vrstu rasizma koji se odnosi na nasilje, rasističke govore i diskriminaciju, koja je duboko ukorijenjenja stereotipima o romskom narodu. Priznao je da je država učinila prvi korak, romskoj je manjini priznat poseban status, imaju dodatna prava, no važnije je, kaže, osvijestiti građane o tom problemu kako bi prepoznali antidžipsizam kao posebnu vrstu diskriminacije i rasizma.

Katajzi se pohvalio da je na nivou Ministarstva graditeljstva riješen problem legalizacije stotine objekata, unaprijeđena infrastruktura u pojedinim naseljima. Istaknuo i suradnju s lokalnim vlastima u mjestima s većom romskom populacijom, te važnost da i sami Romi rade na poboljšanju uvjeta vlastitog života. Poručio je i da u strukturi EU fondova postoje ozbiljna sredstva za razvoj romske zajednice. Naglasio je važnost njegovanja i razvijanja romskog jezika, pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uveden je romski jezik, a od ove godine i Romološke studije uz otvaranje Europskog centra za Romske studije.

U Hrvatskoj danas ima oko 17 tisuća Roma. Ta autohtona nacionalna manjina na ovom području živi već šest stoljeća. Unatoč tome, nerijetko su diskriminirani i žive u neprimjerenim životnim uvjetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!