16:02 / 21.05.2016.

Autor: HRT

U Varaždinu obilježen Dan nacionalnih manjina

-

-

Foto: - / -

Prema posljednjem popisu stanovništva, pripadnika nacionalnih manjina tek je 2,5 posto u ukupnom broju stanovnika Varaždina, no riječ je o pripadnicima čak 20 nacionalnih manjina.
Dan nacionalnih manjina danas je obilježen u Varaždinu na Svjetski dan kulturne raznolikosti, 21. svibnja.

Na Trgu kralja Tomislava ispred varaždinske Gradske vijećnice svoju kulturu i tradiciju, od plesa i pjesme do gastronomije, predstavile su albanska, bošnjačka, češka, makedonska, romska, slovačka, slovenska, srpska, talijanska i ukrajinska manjina.

Prema posljednjem popisu stanovništva, pripadnika nacionalnih manjina tek je 2,5 posto u ukupnom broju stanovnika Varaždina, no riječ je o pripadnicima čak 20 nacionalnih manjina.

U Varaždinu imamo velik broj nacionalnih manjina, iako one nisu brojne. Integrirane su u društvo i jedino po čemu su zapravo različite je kultura. Upravo kulturnu raznolikost želimo predstaviti Varaždinkama i Varaždincima i gostima u našem gradu, rekao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš te dodao da gradska uprava s nacionalnim manjima ima izuzetno dobru suradnju.

U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras se nacionalne manjine predstavljaju plesom i pjesmom. Nastupaju Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" iz Osijeka, Slovačko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Brnjik Slovak" iz Jelisavca, Ansambl "Bosana" iz Zagreba, Češka beseda Ljudevit Selo iz Daruvara, Ženski vokalni ansambl "SiDone" iz Kutine i Društvo izvornog folklora "Zavičaj" iz Velikog Poganca, uz 'domaće' predstavnike Vokalni sastav KUD-a "Zavičaj" iz Sračinca i Varaždinski folklorni ansambl.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!