U Zagrebu otvoren dugoočekivani Ukrajinski dom

02.09.2022.

07:16

Autor: Prizma/HRT

U Zagrebu otvoren ukrajinski dom

U Zagrebu otvoren ukrajinski dom

Foto: Prizma / HRT

Zagrebački Ukrajinci prošloga su tjedna obilježili Dan neovisnosti Ukrajine mimohodom za mir i u znak zahvalnosti našoj zemlji za potporu koju pruža izbjeglicama. U Hrvatskoj je zaklon od rata pronašlo više od 20 tisuća izbjeglica, koji se, prema riječima ukrajinskog veleposlanika u RH Vasilja Kiriliča osjećaju dobro, gotovo kao kod kuće.

Kruna događanja bilo je otvorenje dugoočekivanog Ukrajinskog doma u samom središtu grada.

Prvo ukrajinsko društvo "Prosvita" na području Hrvatske osnovano je prije 100 godina, prije 50 godina osnovano je Kulturno-umjetničko društvo Rusina i Ukrajinaca u Zagrebu, a prije 15 godina Ukrajinska zajednica Grada Zagreba.

I tek sada su uselili u nove prostore koje im je osigurao grad Zagreb, a kako kaže predsjednica Ukrajinsek zajednice Grada Zagreba Marija Meleško taj će prostor biti mjesto njihove snage, mjesto susreta različitih generacija onih koji u Zagrebu žive dugo i onih koji su u Zagreb tek stigli.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!