U Zagrebu svečano obilježen Svjetski dan Roma

05.04.2023.

12:48

Autor: Dnevnik 1 HTV-a/IMS/HRT/D.S.

Obilježavanje Svjetskog dana Roma

Obilježavanje Svjetskog dana Roma

Foto: HTV / HRT

Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na međunarodno okupljanje romskih predstavnika u Londonu 1971., kada su donesene povijesne odluke o službenom romskom jeziku, himni i zastavi. Središnja svečanost održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u organizaciji Saveza Roma Kali Sara i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Danas je dan kada treba bolje upoznati romsku kulturu, ali i dan kada treba još jednom upozoriti na brojne probleme s kojima se Romi svakodnevno susreću. Između ostalog to su predrasude, stereotipi, govor mržnje, nasilje,  izvijestila je u Dnevniku HTV-a Iva Magušić-Dumančić te dodala da je istaknuto kako je i dalje velik problem niska razina obrazovanja i visoka stopa nezaposlenosti.


Brojni govornici istaknuli su da su napravljeni brojni koraci prema naprijed. Između ostalog u našoj zemlji uređuju se romska naselja, izgrađuju se kulturni i društveni domovi, osim toga u Hrvatskoj Romi imaju još dva nacionalna dana povezana s njihovom kulturom, njihovom prošlošću, pokrenut je studij romskog jezika, ipak prostora za dodatni napredak ima, istaknuto je.

Na današnji dan, poručeno je sa svečanosti, slavi se kultura, slavi se jezik i tradicija.

- Danas želim staviti naglasak na naše uspjehe, zajedništvo romske zajednice i našu suradnju sa svima vama, našim prijateljima s kojima smo postigli brojne uspjehe tijekom godine, rekao je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.


Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga istaknula je da je s jedne strane ovo dan kada se podsjećamo i upoznajemo s bogatom poviješću i kulturom Roma, ali ujedno i dan kada upozoravamo na diskriminaciju i nasilje kojem su Romi, čak i u državama zavidne demokratske tradicije, često izloženi.


 Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je da Romi moraju inzistirati na obrazovanju kako bi predrasude s kojim se suočavaju bile manje nego danas.


- Romi moraju naprosto proći prsima kao da nose vjetar kroz tu ciljnu ravninu, na toj etapi, a to je edukacija. Škole, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, to je nešto na čemu vi gospodo morate brutalno inzistirati, ne umarati se od toga, istaknuo je. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!