Vladika Justin u Zagrebu na Uskrs pozvao na zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini

10:06 / 24.04.2022.

Autor: Elvira Dizdarević/T.D./HRT/Hina

Uskršnja liturgija

Uskršnja liturgija

Foto: HTV / HRT

Svim građanima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru, čestitke su uputila tri čelna čovjeka države - predsjednici Sabora, Republike i Vlade. Zajednička poveznica su isticanje simbola nade i mira u ovim vremenima neizvjesnosti te nužnost međusobnog razumijevanja, praštanja i solidarnosti. Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, u uskrsnoj poslanici naglašava da je rat poraz svakog čovjeka. Pozvao je na molitvu kako bi se u Ukrajini što prije i bezuvjetno uspostavio mir.


Na uskrsnoj liturgiji u Zagrebu vikarni episkop hvostanski vladika Justin Jeremić čestitao je u nedjelju brojnim domaćim pravoslavnim vjernicima veliki praznik, kao i onim izbjeglim iz Ukrajine, te pozvao na zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini.

Vikarni episkop Justin prenio je svim vjernicima uskrsne čestitke patrijarha Porfirija, kao i najbolje želje za zdravlje, mir u svijetu i napredak svakog pojedinca i zajednica.

- Živimo u teška vremena kad ovaj život sagledavamo jedino iz perspektive smrti, što znači da se svatko zatvara u sebe, postane sebičan i želi da što više uživa u ovome životu, misleći da je to jedina destinacija našega postojanja, kazao je episkop Justin obraćajući se vjernicima.

Episkop Justin, kojega je patrijarh Porfirije u rujnu prošle godine promaknuo u jednoga od trojice svojih novih pomoćnika, pozvao je vjernike da žive ovaj svijet koji živimo, iako u njemu, kako je kazao, ima dosta patnje, zla i tame, bolesti i ratova.

- Ipak Bog nešto dobro vidi u ovom svijetu, a to je čovjek. Kada kažemo da vjerujemo u Krista, mi vjerujemo i u Boga i u čovjeka, i iako nas život uvjerava drugačije, mi kršćani smo dužni da steknemo radosnu perspektivu uskrsnuća Kristovog, kazao je.

I ovaj život nastavlja se u životu vječnom i život je jedan, kazao je vikarni episkop Justin i zaključio:

- Molimo se za mir i što brže zaustavljanje krvoprolića i međusobnih sukoba u Ukrajini. Potom se izbjeglim vjernicima obratio na ruskom jeziku.

Tijekom liturgije pročitana je tradicionalna Uskrsna poslanica patrijarha srpskog Porfirija, koji je do 18. veljače 2021. sedam godina vodio zagrebačko-ljubljansku mitropoliju.

U njoj se, uz ino, kaže da je osjećaj odgovornosti vjernika danas posebno naglašen zbog sveopće krize u svijetu i činjenice da se plamen ratnih razaranja na prostorima Ukrajine pridružio onim mjestima na planetu koja su oružani sukob proglasila jedinim odgovorom na različitosti i neslaganje među državama, narodima i vjerama.

- Suosjećamo i stradavamo sa svim pravoslavnim kršćanima i sa svim ljudima ovoga svijeta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom svijeta još više produbljuju, dodaje patrijarh Porfirije u poslanici.

Molimo se Uskrslom Gospodu da se što prije i bezuvjetno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje, kazao je i dodao: Dok sile ovoga svijeta vode bespoštedne ratove, najviše stradanja podnosi običan čovjek.

Stvoreni smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da jedno budemo, ističe se u uskrsnoj poslanici patrijarha Porfirija i poziva vjernike da razmisle:

- Što ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrijani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini?.

Svečana uskrsna liturgija služena je u kapeli Svetog Save na Svetom Duhu u Zagrebu, zbog radova na obnovi sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba.

Episkop Heruvim: Neka uskrsli Gospod svima podari ljubav, mir i slogu

Osječki pravoslavni vjernici proslavili su Uskrs liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice na kojoj je episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim zaželio da uskrsli Krist svima podari ljubav, mir i slogu te da svijetom zavlada mir. 

Tijekom liturgije koju je predvodio episkop Heruvim, uz služenje više svećenika i đakona, vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse" te poručio neka bude blagoslovljen praznik nad praznicima, jer je Kristovo uskrsnuće temelj života i pobjeda života nad smrću.

- Neka uskrsli Gospod svima podari ljubav, mir, slogu i jedinstvo. Da budemo narod dostojan toga blagoslova, da svijetom zavlada mir, a da radost koja proizlazi iz današnjega praznika neprestano tinja u našim dušama, jer jedno tako možemo izgrađivati pravi mir i ljubav jedni među drugima, rekao je episkop Heruvim.

Na liturgiji je pročitana poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u kojoj je istaknuo da se plamen ratnih razaranja na prostorima Ukrajine pridružio drugim mjestima na planetu, koja su oružani sukob proglasila jedinim odgovorom na različitosti i neslaganja među državama, narodima i vjerama.

- Sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da jedno budemo. Stoga se uskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuvjetno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbjegli vrate u svoje domove.

- Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje, naglasio je u poslanici patrijarh Porfirije.

Zaželio je da svaki pravoslavni dom bude obasjan svjetlošću uskrsloga Krista.

Uskrs prema julijanskom kalendaru: riječki paroh pozvao na molitve za Ukrajinu

Uskrs se tradicionalno slavi u Rijeci u hramu sv. Nikole. Reporterka HTV-a Elvira Dizdarević javila je da u hram od ranog jutra dolazi veliki broj vjernika, ne samo iz Rijeke i šire njene okolice, nego i Gorskog kotara.

- Ove godine je i veliki broj vjernika iz Ukrajine koji su izbjegli i žive na području Primorsko-goranske županije. Sveta liturgija počela je u 9 sati, predvodio je riječki paroh protojerej-stavrofor Mićo Kostić. U svojoj uskršnjoj poslanici on je zamolio sve vjernike da se mole za Ukrajinu i što skoro okončanje rata i uspostavu mira, kako bi se svi koji su izbjegli iz Ukrajine mogli vratiti kućama. Nakon svete liturgije, običaj je da svi vjernici koji su na njoj prisustvovali, ponesu kući jedno uskršnje jaje iz crkve, rekla je.

Dodala je kako se ostatak dana pravoslavni Uskrs slavi uobičajeno u gradu, onako kako jedino može, da se provede u krugu obitelji.

- Oni koji su bili rano na liturgiji, već su jeli uskršnji doručak, a oni koji su sada na liturgiji, učinit će to za ručak. Vjernici već sutra mogu ponovno doći na svetu liturgiju u hram sv. Nikole u 9 sati i na uskršnji utorak. Večernje bogoslužje bit će u ponedjeljak i utorak u 18 sati, zaključila je.

A kako se slavi Uskrs u obitelji Bogojević u Boboti, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pokazala je Ines Milanković. Obitelj se okupila oko stola kako bi i nama pokazala koji su uskrsni običaji, sve je u svečanom ruhu kako i priliči najvećem kršćanskom blagdanu:

U Karlovcu pravoslavni vjernici proslavili Uskrs svečanom liturgijom

Vjernici Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve proslavili su Uskrs svečanom liturgijom, koju je u sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu vodio episkop Gerasim, a čestitke im je uputila i Karlovačka županija.

Nakon što je bila pročitana poslanica patrijarha srpskog Porfirija, u svojoj je besjedi pred tridesetak vjernika vladika Gerasim rekao da je vjernom narodu ovo najveći praznik, jer se slavi što je Hristos vaskrso iz mrtvih, smrću smrt uništio i onima u grobovima život darovao. Zato je vladika Gerasim Uskrs nazvao i danom pobjede života nad smrću, danom poraza đavoljevog.

Poslije liturgije vjernici su se međusobno pozdravljaju riječima: Hristos Vaskrse! i Vaistinu Vaskrse!, te slijedi odlazak kućama i obiteljski ručak.

U Gornjokarlovačkoj eparhiji, kao i na drugim prostorima Srpske pravoslavne crkve, običaj je da se s najprije obavi kađenje kuće, slijede molitve, pa onda domaćin iz posude s obojenim jajima prvi uzima jedno crveno jaje, čuvarkuću, a crvena boja simbolizira i Isusovu prolivenu krv na Golgoti, ali i uskrsnuće.

Obojenim se jajima lupa i tako objavi Kristovo uskrsnuće, jedno među drugima si opet čestitaju s Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse. Natjecanje je to među ukućanima i gostima čije je jaje najjače.

Svečani ručak započinje tako što se jede kuhano uskrsno jaje, a onda i ostala jela. Za razliku od Božića kada se jede svinjska pečenica pravoslavni vjernici za Uskrs peku na ražnju janjetinu, jedu se hladna jela, jušna jela, sarma, meso s roštilja, te kolači.

Jede se i govedina, jer je vol bila žrtvena životinja, za pokajanje grijehova i za pravdu. Po tradiciji, na svečanom uskrsnom ručku nema jela od svinjskog mesa, zato što svinja i pas simboliziraju nevjernike i to one okorjele.

Preko internetskih su društvenih mreža županica Martina Furdek Hajdin i njen zamjenik Dejan Mihajlović svim vjernicima pravoslavne vjere u Karlovačkoj županiji zaželjeli sretan Uskrs s tradicionalnim čestitkom "Hristos vaskrse!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!