19:23 / 07.04.2019.

Autor: Paula Poljak-Morandini/V.K./HRT

Uspješne mlade Romkinje

-

-

Foto: - / -

Posljednjih godina sve je veće zanimanje mladih Roma za srednjoškolsko obrazovanje. Blizanke Ivana i Martina, lani su maturirale u Srednjoj medicinskoj školi.
Posljednjih godina sve je veće zanimanje mladih Roma za srednjoškolsko obrazovanje. Blizanke Ivana i Martina iz Paraga, najvećeg romskog naselja u Međimurju, lani su maturirale u Srednjoj medicinskoj školi u Maruševcu. Martina je upisala fakultet, a Ivana se odlučila zaposliti u struci.   

U Paragu, naselju u kojem živi dvije tisuće ljudi, ove je školske godine u srednje škole upisano 50-ero učenika.

- Imam šestero djece i jako sam ponosan na njih. Svi su završili školu, a Ivana i Martina su najmlađe koje su završile. Ivana je završila medicinsku školu, odlučili smo da se zaposli, a Martina da se dalje školuje, rekao je Matjaž Oršuš, otac.

Dvojajčane blizanke donedavno su bile nerazdvojne.

- Puno mi je značilo što smo skupa išle u vrtić i u školu. Nikad se nismo razdvajale, skupa smo znale učiti, za testove si pomagati, govori Ivana Oršuš.

Martina je zaokupljena obvezama na fakultetu.

- Predstavnik sam godine na Zdravstvenom veleučilištu, na prvoj godini. Dobro sam se snašla. I zahvaljujući kolegicama i doktorima, profesorima, koji su me usmjerili, sada polažem sve ispite, naglašava Martina Oršuš.

Potpora roditelja i motivacija vrlo im je važna, slažu se blizanke.

- Nakon toga sam se mislila zapošljavat u Međimurskoj županiji, na žalost, nisam uspjela s tim te sam se odlučila odseliti u Sloveniju. Tamo sada polažem tečaj slovenskog jezika, govori Ivana.

Zavod za zapošljavanje, slanje molbi, ništa nije pomoglo da se zaposli u struci, iako su još na praksi u bolnici obje bile dragocjena pomoć u radu s pacijentima romske nacionalnosti.

- S Romima koji su u predškoli treba raditi maksimalno jer to je podloga da idu boljim putem, naglašava Martina.

- Da i dalje idu za onim što im srce želi, da završe školu jer bez toga neće imati kruha,  Diskriminacije će se uvijek naći u svakoj školi, bilo gdje, ali ipak, moraju se suočiti s tim da bi krenuli dalje uzdignutih glava, istaknula je Ivana.

Stjecanje znanja tijekom školovanja uključuje i upoznavanje sa svojim pravima. Poput mogućnosti zapošljavanja u vlastitoj zemlji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!