Uspješno realizirano 20 projekata potpore hrvatskoj manjini u Srbiji

18.03.2023.

18:56

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija, Subotica

Ilustracija, Subotica

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Jaslice za odgoj na hrvatskom u Subotici, uređen prostor rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i sjedište Hrvata u Beogradu, neka su od ishodišta Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije vrijednoga gotovo 400.000 eura, priopćeno je u subotu u vojvođanskom mjestu Plavna, izvijestio je list Hrvatska riječ.

Na sastanku što ga je organizirao Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) istaknuto je da je u nepunih godinu dana realizirano 20 projekata kojima je unaprijeđeno djelovanje hrvatskih institucija i udruga u Srbiji.

Novac je na inicijativu DSHV-a osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova s ciljem osnaživanja kapaciteta hrvatske zajednice u Srbiji te njihova boljeg povezivanja s matičnom domovinom.

Svaka je hrvatska udruga ili institucija iz Srbije imala partnera iz Hrvatske. Uglavnom su to bile općine, gradovi no u program su se uključile i obrazovne ustanove te udruge.

Načelnik sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje u Ministarstvu Mislav Kovač na sastanku u Plavni priopćio je da su svi projekti uspješno realizirani, a svi partneri u projektima uspješno su realizirali projektne zadatke.

- Najavio je da će uskoro biti objavljen novi natječaj, a sredstva su povećana za milijun kuna čime će ove godine ukupan fond sredstava biti oko 530.000 eura, prenijela je Hrvatska riječ.

Predstavnici hrvatske manjine pozitivno su ocijenili pokretanje i realizaciju prvog programa prekogranične suradnje koji je omogućio osnaživanje institucija i udruga Hrvata u Srbiji.

Ugovori o financiranju opremanja i aktivnosti hrvatskih institucija i udruga u Srbiji s partnerima u Hrvatskoj potpisani su u lipnju 2022. u Iloku.  

Sudionicima programa ugovore je uručila tadašnja ministrica regionalnog razvoja i fonda EU Hrvatske Nataša Tramišak u nazočnosti župana Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, te državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!