19:21 / 13.06.2019.

Autor: HRT

Vladin program za Rome provodi se zacrtanom dinamikom

-

-

Foto: - / -

Iz godine u godinu država za Rome izdvaja sve više novca pa ih se sve više uspješno integrira u hrvatsko društvo. No, problema još ima, pa u Vladi pozivaju jedinice lokalne samouprave da ispune obveze prema Romima.
Vladin operativni program za Rome provodi se zacrtanom dinamikom - zaključeno je nakon dvosatnog sastanka predstavnika romske manjine s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Iz godine u godinu, istaknuto je, država za Rome izdvaja sve više novca, pa ih se sve više uspješno integrira u hrvatsko društvo. No, problema još ima, pa u Vladi pozivaju jedinice lokalne samouprave, čije predstavnike na ovaj sastanak nisu zvali, da ispune svoje obveze prema Romima kako bi ukupni rezultati bili još bolji.

- Ja neću ovdje apostrofirati pojedinačnu odgovornost, ali integracije bez čelnika područne i lokalne samouprave romske manjine u normalni suživot jednostavno biti neće. Ako su na snazi strateški dokumenti i akcijski planovi u njima je apostrofirano tko ima kakvu zadaću i što su čija oprava i obaveze, objasnio je nakon sastanka ministar gospodarstva Darko Horvat.

- Imamo nekih koji su donijeli i nekih koji nisu donijeli. Imamo i onih koji su donijeli, a u proračunu nemaju sredstva za samu realizaciju. Meni je izrazito drago, kao i romskoj zajednici, da imamo punu potporu predsjednika Vlade, rekao je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!