Vukovarski Mađari pjesmom i u dobrom društvu liječe sve životne brige

27.08.2022.

07:00

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/HRT

Vukovarski Mađari

Vukovarski Mađari

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Udruga Mađara Grada Vukovara okuplja više od stotinu članova, a mogu se pohvaliti i bogato opremljenim prostorom, u kojeg je utkano mnogo vremena i truda. Samo u posljednjih godinu dana u obnovu Mađarskog doma uloženo je više od 200 tisuća kuna - njihov rad najviše podupire mađarska vlada i Grad Vukovar.

Vukovarski Mađari pjesmom i u dobrom društvu liječe sve životne brige. Politika, bolesti i društveni problemi u Mađarskom domu zabranjene su teme.  


- Udruga Mađara Grada Vukovara ima 120 članova momentalno, od toga aktivno ih je od 30-40. Bolest, tlak, politika, problemi - to ostaje na ulici, a u udruzi veselje i njegovanje mađarske kulture, običaja, gastronomije, poručuje predsjednica udruge Rozalija Jakumetović.


- Volim pričati, volim mađarski jezik, volim plesati, volim tu našu atmosferu, da je uvijek veselo i da se smijemo, kaže Veronika Kefer.


U 67. godini Julijan Tucić naučio je svirati gardon - mađarski nacionalni instrument izrađen od prirodnih materijala. 


- Kad sam prvi put čuo taj instrument, čisto me povuklo da ga pokušam usavršiti i pokušam svirati koliko god je u mojim mogućnostima, kaže.


U skladu s mogućnostima opremaju i Mađarski dom - svojevrsni etnografski muzej. Izložene su narodne nošnje starije od sto godina, kolekcija tradicionalnog nakita te na tisuće rukotvorina. Vrijednost im je - neprocjenjiva.


- Radimo i dijelove nošnje, to je specijalni vez, to baš i ne zna svatko raditi. Učimo jedni od drugih, kaže Jelisaveta Jankov.


- Čuvamo našu tradiciju, kulturu, gastronomiju da pokažemo i gradu Vukovaru i većinskom narodu što to je mađarska kultura, dodaje.


Uz očuvanje bogate baštine - cilj im je zainteresirati mlade za rad u Udruzi kako bi im prenijeli sva znanja, stihove, mustre, recepte... 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!