13:46 / 15.10.2012.

Autor: HRT

Zagrebački Dani makedonske kulture

-

-

Foto: - / -

Dani makedonske kulture u Zagrebu realizirani su uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi RH, a uspješan domaćin bila im je Galerija "Zvonimir"
Makedonsko kulturno društvo "Ohridski biser" iz Zagreba i ove je godine uspješno organiziralo tradicionalnu manifestaciju "Dani makedonske kulture".

Povodi središnjeg skupa bili su "Dan neovisnosti RH - 8. listopad" i "Dan antifašističkog ustanka Republike Makedonije 11. listopad", a okupilo se više od stotinu članova i prijatelja društva "Ohridski biser".

Predstavljene su slike i duborezi umjetničke kolonije "Papradinski majstori" iz Velesa te zanimljiva izložba tapiserija pod naslovom "Nešto novo, nešto drugačije" Anke Rabuzin.

Ova zagrebačka umjetnica podrijetlom Strumičanka, u Hrvatskoj živi već više od trideset godina, po struci je tekstilna inženjerka, a predstavila se sa 25 svojih najboljih radova.

Predsjednik MKD "Ohridski biser" Blagoj Šterjov rekao je kako su Dani makedonske kulture u Zagrebu ove godine održani po sedmi put, te da je ponosan što Društvo ima već preko 300 članova koji rade u pjevačkoj i sekciji rukotvorina, a svoju djecu dovode u igraonicu.

Vrlo je pohvalno govorio i otpravnik poslova veleposlanstva Republike Makedonije u Zagrebu Rexep Saliu, koji iskoristio i prigodu zahvaliti hrvatskoj državi što podupire makedonsku nacionalnu manjinu u očuvanju njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Dani makedonske kulture u Zagrebu realizirani su uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi RH, a uspješan domaćin bila im je Galerija "Zvonimir" Ministarstva obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!