Zapaljena prva svijeća na hanukiji

28.11.2021.

19:58

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/J.L.

Zapaljena prva svijeća na hanukiji

Zapaljena prva svijeća na hanukiji

Foto: HTV / HRT

Počelo je obilježavanje židovskoga blagdana Hanuke, koji traje osam dana. Blagdan svjetlosti i slobode Židovi slave paljenjem svijeća u domovima, sinagogama i na ulicama tako da svake večeri gori jedna svijeća više. Prva svijeća na hanukiji, svijećnjaku s devet krakova, simbolično je upaljena i na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Hanuku su židovskim vjernicima čestitali predsjednici države, Sabora i Vlade.

- Želimo što više svjetlosti proširiti svijetom. Kamo god odete, u Rusiju, Sjedinjene Države, Australiju, vidjet ćete ovakvu menoru u središtu grada. Sretan sam što u Zagrebu imamo čast zapaliti svijeću na jednoj ovako prekrasnoj menori. Nadamo se da će ovo građanima donijeti svjetlost i blagostanje. Sretna Hanuka, kazao je rabin Pinchas Zaklos, predsjednik Židovske zajednice Menora. 

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti čestitku u povodu blagdana Hanuke, zažaljevši da im Festival svjetlosti, kojim se slavi pobjeda nad tamom, donese obilje mira i nade.

"U ime Vlade i osobno, svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti od srca čestitam Hanuku. Neka vam Festival svjetlosti, kojim se slavi pobjeda nad tamom, donese obilje mira i nade, a plamen hanukija obasja vaše domove toplinom, radošću, obiteljskim i prijateljskim zajedništvom. Sretna Hanuka. Hag Hanuka Sameah!", stoji u čestitki premijera Plenkovića.

Čestitku je uputio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

"U ime Hrvatskoga sabora i osobno svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj upućujem najiskrenije čestitke povodom blagdana Hanuke. Neka vam ovaj blagdan svjetlosti i posvećenja koji slavi obnovu hrama u Jeruzalemu osvijetli vaše domove i ispuni ga toplinom, nadom i obnovljenim zajedništvom", napisao je Jandroković u čestitki.

Istaknuo je u kako u današnjem vremenu, kada se cijeli svijet bori s posljedicama krize izazvane pandemijom, blagdani poput ovoga posebno nadahnjuju na osnaživanje solidarnosti i razumijevanja među ljudima.

"Želim vam da Hanuku provedete u blagostanju, miru i radosti, zdravlju i ljubavi, okruženi svojim bližnjima i voljenima. Sretna Hanuka. Hag Hanuka Sameah", stoji u čestitki.

Još jučer čestitku je uputio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

"Svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti čestitam Hanuku uz iskrene želje da ovaj blagdan posvećenja i svjetlosti donese obilje snage, mira i blagostanja te ispuni domove toplinom i vedrinom zajedničkog druženja. Hag Hanuka Sameah!", stoji u čestitki predsjednika Milanovića.

Blagdan Hanuka ove se godine obilježava od 28. studenoga do 6. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!