Dr. Paliaga šeće duž istarske obale i bilježi pojavu želatinoznih organizama

24.08.2022.

08:44

Autor: Prizma/M.Š./HRT

Paolo Paliaga

Paolo Paliaga

Foto: Prizma / HRT

U posljednjim danima ljeta kada se čini da je sezona kupanja iza nas vodimo vas u Pulu, točnije u pulski akvatorij. Vodič nam je dr. sc. Paolo Paliaga, docent na Fakultetu prirodnih znanosti u Puli koji već šest godina svakoga dana šeće duž istarske obale i bilježi pojavu želatinoznih organizama. 

Rođen i odrastao u Rovinju dr. Paliaga cijelo je svoje obrazovanje prošao na talijanskom jeziku, sa 16 godina nastavio je obrazovanje u Duinu, a nakon toga studirao okolišne znanosti u Trstu.

No, kako kaže, kroz život na zapadu naučiš cijeniti ono što imaš kod kuće vratio se u Hrvatsku i radeći na Institutu Ruđer Bošković doktorirao istražujući upravo onu obalu koja ga je toliko fascinirala kad je bio dijete.

Posebno ga zanimaju rebraši, invanzivna vrsta koje potječe iz američkih mora, a koja se u sjevernom Jadranu pojavila 2016.

Iako nisu opasni za ljude njihov utjecaj na okoliš je velik i mogu uništiti cijeli morski ekosustav. No, dr. Paliaga i njegovi kolege pronašli su rješenje kako spriječiti njihovo širenje korištenjem energije motora broda.

Stephanie Stelko ispričao je otkuda tolika fasciniranost meduzama, koje su to mediteranske meduze, a koje kompas meduze i koje su opasne, a koje ne.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!