Završen prvi dio obnove crkve sv. Preobraženja Gospodnjeg

19.08.2022.

19:46

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Obnova Crkve sv. Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevu trgu

Obnova Crkve sv. Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevu trgu

Foto: HTV / HRT

Završen je prvi dio obnove nakon potresa crkve sv. Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Konstrukcijsku obnovu financiralo je Ministarstvo kulture sredstvima iz europskog fonda solidarnosti, a ostatak je osigurala Srpska pravoslavna općina Zagreb. Obnova bi trebala završiti do kraja godine.

Nakon dvije godine služenja liturgija u gimnazijskoj kapeli na Svetom duhu, danas se liturgijski život vratio u Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjeg.

- Naš hram se obnavlja, on nije u potpunosti obnovljen, ali hvala Bogu uređen je tako da se sada možemo okupljati i služiti liturgiju, kazao je porfirije Perić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

- Mislim da je ova lokacija zgodnija i crkva je prekrasna sama po sebi, sad još više kad je obnovljena.

Crkva na Preradovićevu trgu pretrpjela je velika oštećenja u potresu.

- Djelovalo je potpuno devastirano, cijeli hram. Sva žbuka je pala, bilo je jako puno prašine, freske su bile svuda po podu, kazao je Petar Kozakijević, đakon Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu.

Potres je ugrozio statiku crkve pa je prvo bilo potrebno napraviti konstrukcijsku obnovu.

- Što znači da može izdržati potres kakav se desio. Ne bi se smjela desiti urušavanja značajnog tipa u slučaju najjačeg očekivanog potresa, kaže Iva Rukavina, voditeljica projekta obnove.

Crkva je spomenik sakralne arhitekture 19. stoljeća te je bio izazov obnoviti je u što izvornijem obliku.

- Danas nažalost nije više tako jednostavno pronaći kamenu žbuku tipa kakvog se nekad radilo. Da bismo uopće dobili taj uzorak i tu granulaciju i tu boju pigmenta.Onako kako je bilo, tako treba i biti, ništa uljepšavanja, kaže Rukavina.

Slijedi sanacija krovišta i zvonika kako bi obnova bila - cjelovita.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!