13:26 / 14.02.2014.

Autor: HRT

Židovska kultura u Europi

-

-

Foto: - / -

U Europi su osnovane mnogobrojne židovske udruge koje razvijaju moderne i uspješne koncepte za ponovno etabliranje židovske kulture u središte društva.
Židovska kultura u današnjoj Europi šarolika je, moderna i slojevita. Nakon prijelomnih godina 1989./90. ne samo da je porastao broj židovskih općina u Europi već su osnovane i mnogobrojne židovske udruge koje u mnogim europskim gradovima razvijaju moderne i uspješne koncepte za ponovno etabliranje židovske kulture u središte društva, te na taj način pomažu ponovnom otkrivanju kulturnih korijena.

Projekti su to kojima se židovska kultura ponovno nastoji integrirati u kulturni život grada. Pri predstavljanju židovske kulture ne zaboravlja se sjećanje na holokaust te ujedno sve više gleda prema budućnosti i bogatom kulturnom stvaralaštvu koje je u Europi ostavilo dubok trag.

Naglašavanje raznolikosti židovske kulture u Berlinu, Beču i Pragu cilj je niza događanja pod nazivom Židovska kultura u Europi: Berlin – Beč – Prag. Organizatori su Njemačko veleposlanstvo u Zagrebu, Austrijski kulturni forum, Češko veleposlanstvo i Goethe-Institut Kroatien, u suradnji s Bet Israelom i pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske.

Projekt započinje 19. veljače u 19 sati u Goethe institutu, zajedničkim tribinom na kojoj će se razgovarati o suvremenim kulturnim inicijativama i programima židovske zajednice.

Gosti su dr. Hermann Simon (Centrum Judaicum Berlin), Valentina Marcenaro (Jüdische Musik- und Theaterwoche Dresden), Dan Fischman (Židovski muzej u Beču), Michael Frankl (Židovski muzej Prag) i Nataša Popović (Festival židovskog filma Zagreb).

Program će se odvijati tokom veljače, ožujka i travnja.


19.–21.2.2014.

Židovska kultura u BERLINU


19.2.–5.3.2014. | Goethe–Institut

Od Bospora do rijeke Spree – turski Židovi u Berlinu
Izložba prikazuje životne putove Židova koji su iz Turske stigli u glavni grad Njemačke i ondje se nastanili.

Izložba zaklade ‘Stiftung Neue Synagoge Berlin – Centrum Judaicum’.


20.2.2014. | 18 sati | Goethe–Institut

Im Himmel, unter der Erde (Na nebu, pod zemljom)
Dokumentarni  film
Režija: Britta Wauer , 2012., 94‘
S engleskim titlovima
Židovsko groblje Berlin–Weißensee nalik je udžbeniku iz povijesti, a ipak prepuno života. Ljudi iz cijelog svijeta odlaze onamo i svjedoče o židovskoj, berlinskoj a ujedno i njemačkoj povijesti.


21.2.2014. | 19 sati| Goethe–Institut

Titove naočale: Povijest moje naporne obitelji
(Mozaik knjiga, 2013.)
Glumica i redateljica Adriana Altaras i izdavačica Simona Goldstein (izdanja Antibarbarus) razgovaraju o književnosti, filmu, kazalištu, obitelji i identitetu u kontekstu (ne samo) židovske kulture u današnjoj Njemačkoj i Hrvatskoj.


18.–20.3.2014.

Židovska kultura u BEČU


18.3. 2014. | 19 sati| Gliptoteka

Beč danas: fotografije iz židovske sadašnjosti
Fotografije Josefa Pollerossa prate život religioznih Židova i njihove tradicionalne obrede, prikazujući istodobno i svjetovni život Židova u svim njegovim oblicima.

Uvodno predavanje: kustosica dr. Astrid Peterle
Izložba Židovskog muzeja u Beču.


19.3.2014. | 19 sati| Art–kino Grič

Call me a Jew
Dokumentarni  film
Režija: Michael Pfeifenberger, 2012., 93‘
S engleskim i hrvatskim titlovima
U filmu Call me a Jew mladi Izraelci razgovaraju sa svojim bakama i djedovima, sudionicima holokausta, uočavajući njihovu nemogućnost da razgovaraju o prošlosti. Film je apel protiv zaborava, a za kulturu sjecanja.


20.–30.3.2014. | 19 sati| Muzej Mimara
Svjetlosni kaleidoskop
74 godišnji židovski slikar Jakov Bararon, rođen u Beogradu, emigrirao je krajem Drugog svjetskog rata u Francusku te je živio u Izraelu, Sarajevu, Beogradu i Parizu, a danas živi u Beču. Nadahnut Starim zavjetom, njegov se umjetnički izričaj kreće između apstraktnog i realnog.


8.–10.4.2014.

Židovska kultura u PRAGU


8.4.2014. | 20 sati |Kino Europa

Colette
Igrani film
Režija: Milan Cieslar, 2013., 126‘
S hrvatskim titlovima
Priča o mladom ljubavnom paru, njihovoj energiji i odlučnosti kojom se pokušavaju spasiti iz bezizlazne situacije i hrabro pogledati smrti u oči.

Prema romanu Arnošta Lustiga, Colette: Dívka z Antverp (Colette: Djevojka iz Antverpena), nominiranom za Pulitzerovu nagradu.


9.4.2014. | 18 sati | Bet Israel

Izložbe i predavanje
Otvaranje izložbe fotografija „Suvremeni Josefov“ o istoimenoj praškoj četvrti te edukativne izložbe Franz Kafka o životu i djelu svjetski poznatog pisca iz Praga.

U 18.30 sati slijedi predavanje dr. Jiríja Kudele na temu Povijest židovskih općina u češkim zemljama.


10.4.2014. |20 sati| Muzej Mimara

Yiddish at THREE (Jidiš u troje) – koncert
Glumica i pjevačica Hana Frejková kroz stare i nove židovske napjeve pripovijeda o životnim usponima i padovima. Prate ju Milan Potoček na klarinetu i Slávek Brabec na harmonici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!