Židovski blagdan Pesah - Hag Pesah Sameah!

03.04.2015.

22:12

Autor: HRT

default error photo
Na sederu se, među ostalim, jede maces, beskvasni kruh, pije se vino i šalje poruka da sloboda ne može biti cilj, nego sredstvo za postizanje cilja.
I dok se kršćani Zapada pripremaju za Uskrs, Židovima je počeo Pesah - osmodnevni blagdan koji obilježava izlazak iz egipatskog ropstva, trenutak kada su postali slobodni. Blagdan počinje seder večerom. Cilj joj je prenošenje židovske tradicije s najstarijih na najmlađe.

Osim opisa stvaranja svijeta te rane povijesti židovskog naroda, u Tori, biblijskom Petoknjižju, zapisano je i 613 Božjih odredbi kojih se Židovi vjernici moraju pridržavati. Ove upute za život Bog može ponuditi samo slobodnom čovjeku, a metaforički put do slobode za Židove predstavlja seder, večera kojom počinje Pesah.Pesah, na hrvatskom Pasha, temeljni je židovski blagdan, ali i blagdan koji je najbliži kršćanstvu.

Na sederu se, među ostalim, jede maces, beskvasni kruh, pije se vino i šalje se poruka da sloboda ne može biti cilj, nego samo sredstvo za postizanje cilja. Svim vjernicima rabin je poželio sretan Pesah, Hag Pesah Sameah!

Milanović i Leko čestitali blagdan Pesah

Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović i Josip Leko su uputili građanima židovske vjeroispovijesti čestitke u povodu blagdana Pesaha, kojim židovski narod slavi spomen na oslobođenje iz egipatskog ropstva, ističući kako taj blagdan predstavlja simboliku sveopćeg iskupljenja, nade i vjere u bolji život te je sveobuhvatno i trajno nadahnuće čitavome čovječanstvu.

Premijer Milanović u svojoj čestitki vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj naglašava kako nas Pesah podsjeća da je sloboda temeljno ljudsko pravo te da je i danas, u suvremenom svijetu, iznimno važan zajednički stav i solidarnost protiv svakog oblika ropstva, bilo osobnog, bilo nacionalnog.

Pashalna simbolika sveopćeg iskupljenja, nade i vjere u bolji život sveobuhvatna je i trajno je nadahnuće čitavome čovječanstvu, ističe premijer Milanović.

Čestitajući svima koji svetkuju Pesah, Leko je poručio: Neka vrijeme Pashe bude mirno i sretno, pravi blagdan nade i okrepe za budućnost u slobodi koju donosi vjera u Boga.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!