Žigmanov: U Srbiji se ne diskutira dovoljno o popisu stanovništva

11.09.2022.

11:31

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Popis stanovništva u Srbiji, planiran za travanj prošle godine, održat će se ovoga listopada. Što bi rezultati mogli otkriti kad su nacionalne manjine u pitanju? Koliko je Hrvata u Srbiji, što će pokazati popis? O ovoj temi u programu HTV-a govorio je Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Srbije, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Žigmanov smatra kako se u Srbiji ne diskutira dovoljno o popisu stanovništva, a posebno ne na način koji bi išao u prilog pripadnicima hrvatske zajednice.

- Istina je da su mehanizmi popisa stanovništva pokrenuti, sve vodi republički statistički zavod, organiziran je cijeli niz aktivnosti, imenovane su gradske i općinske komisije, instruktori koji sada rade s popisivačima na obuci, no još uvijek nema dovoljno u javnosti tema koje bi referirale na pitanje važnosti ovog društvenog događaja, i na koncu kada su u pitanju interesi, stavovi, potrebe hrvatske zajednice.

- Dominantne teme su one koje se tiču aktualnog prilika u Srbiji, odnosa u regiji prije svega s Kosovom i ono što pokriva velike događaje u svijetu. Mislimo da bi pitanje popisa i ono što neposredno dotiče pripadnike hrvatske zajednice, a to je pozitivna vidljivost u pitanju javnosti, trebalo biti zastupljenije u medijima, a ne samo u aktivnostima institucija hrvatske zajednice ili drugih manjinskih zajednica.

Žigmanov je rekao da je popis stanovništva ima realne posljedice na pripadnike manjinskih zajednica.

- Broj pripadnika određene zajednice određuje obim i vrstu upražnjavanja manjinskih prava, govori u prilog njihove političke i društvene relevantnosti, govori o broju onih koji će u manjinskom samoupravnom tijelu biti zastupljeni, govori o financijskim sredstvima koja će Republika Srbija i tijela regionalne i lokalne samouprave izdvajati za njihovo funkcioniranje. Popis ima svoje izravne i neizravne posljedice po život manjinske zajednice, rekao je Žigmanov.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!