Značenje Badnjaka i Božića za pravoslavne vjernike

10:55 / 06.01.2017.

Autor: DJH/M.Š.

Badnjak, hrastovo drvo oko kojega se okupljaju pravoslavni vjernici u iscekivanju liturgijskog slavlja (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Badnjak, hrastovo drvo oko kojega se okupljaju pravoslavni vjernici u iscekivanju liturgijskog slavlja (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Danas u 18 sati u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg održat će se svečanost osvećenja badnjaka, a sutra božićna arhijerejska liturgija uz prenos na 1. programu HTV-a.
Danas u 18 sati u hramu Preobraženja Gospodnjeg održat će se svečanost osvećenja badnjaka. A sutra od 9.25 na prvom programu HTV-a, sutra može se pratiti prijenos božićne arhijerejske liturgije iz zagrebačkog hrama Preobraženja gospodnjeg.
Ni jedan praznik nema više narodnih običaja nego Božić, koji se održavaju i dan danas. Najčešći običaji su: polaganje badnjaka, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje, mešenje česnice, pečenje pečenice, položajnik, a ima i mnogih drugih verovanja, gatanja, izreka i poslovica.
O Božiću ljudi se, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju s 'Mir Božji, Hristos se rodi!', a odgovara se: 'Vaistinu se rodi'. Pravoslavni kršćani (ortodoksni) koji se drže julijanskog kalendara 7. siječnja slave blagdan Kristovog rođenja - Božić (u pravoslavnoj crkveno staroslavenskoj tradiciji zove se Roždestvo Hristovo).
U svih pet eparhija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj služit će se svečane liturgije. U sjedištu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, u hramu Preobraženja Gospodnjeg, božićno bogoslužje predvodit će metropolit dr. Porfirije. Tijekom bogoslužja čitat će se poslanica patrijarha srpskog g. Irineja, a zatim će mitropolit Porfirije uputiti svoju prigodnu božićnu čestitku. Hrvatska televizija tradicionalno, dvadesetu godinu zaredom, izravno prenosi božićnu arhijerejsku liturgiju na svom 1. programu. O značenje Badnjaka i Božića za pravoslavne vjernike u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je protojerej stavrofor Slobodan Lalić, Mitropolija zagrebačko-ljubljanska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!