Značenje Kurban-bajrama

30.07.2020.

17:24

Autor: Zineta Alibegić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Islamski svijet sutra obilježava veliki blagdan Kurban-bajram, a zovu ga i Hadži-bajram jer za vrijeme ovog blagdana vjernici obavljaju i hadž-hodočašće u Meku.
Islamski svijet obilježava veliki blagdan Kurban-bajram,  a zovu ga i  Hadži-bajram jer za vrijeme ovog blagdana vjernici obavljaju i hadž -  hodočašće u Meku.

Čestitke islamskim vjernicima u povodu Kurban-bajrama

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, dan uoči Kurban-bajrama kr.hfz.mr.sc.Aziz ef Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb pojasnio je postojanje dva bajrama: Ramazanskog i Kurban.

Ramazanski-bajram vezan je uz dvije glavne karakteristike, to je mjesec posta i mjesec objave Kur’ana,  dok je Kurban-bajram vezan za prinošenje žrtve Kurbana  i hodočašće u Meku. Za riječ bajram Arapski svijet često koristi riječ  'irjae, što znači povratak.

- Kao da nam ti blagdani svake godine žele reći – evo mi se vraćamo vama, pa se i vi trebate vratiti iskonu, odnosno sjetiti se svoga gospodara, Hafiz Aziz efendija Alili pojasnio je značenje riječi 'iirjae.

Za vrijeme Kurban-bajrama vjernici obavljaju hadž, hodočašće u Meku. To je  peta dužnost Islama zbog čega se ovaj blagdan naziva još i Hadži-bajram. 

Zbog novonastale situacije i epidemioloških mjera broj hodočasnika smanjen na  nekoliko desetaka tisuća dok je prijašnjih godina  znalo biti 2,5 do 3,5 milijuna vjernika. Ove godine hadž će obaviti samo domicilno stanovništvo, oni koji se zateknu unutar Saudijske Arabije. 

Dan prije Kurban-bajrama hodočasnici odlaze 20 km istočno od Meke do visoravni Arafat - brda milosti, mjesta gdje su se sreli Adam i Eva.

Dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog u Hrvatskoj će se obilježiti Kurban-bajram pod istim epidemiološkim mjerama. Vjernici će jutarnju molitvu obavljati u svojim kućama,bajram-namaz će se klanjati četrdesetak minuta nakon izlaska sunca, a na 1. programu HTV u 6:45 h će biti direktni prijenos iz Riječkog Islamskog centra.

- Poruka Kurban-bajrama je da se pobožnost iskazuje kroz solidarnost. U Ramazanskom se najviše dijeli, 2,5% za siromašne ljude, a u Kurban-bajramu kod prinošenje žrtve jedna trećina ostaje vama, a dvije trećine se dijeli siromašnima. U trenucima kroz koje iskazujemo pobožnost ne treba zaboraviti solidarnost, ljude kojima je potrebno, ne zaboraviti potrebite. Trebamo biti spremni da se žrtvujemo ne samo za sebe, svoju obitelj,  nego i za druge, za društvo u kojem živimo, pojašnjava Hafiz Aziz efendija  Alili poruku Kurban-bajrama. Muslimanima je predodređeno da jednom u životu trebaju otići na hadž, a u nekim zemljama čekaju i po 20 do 30 godina na odlazak na hodočašće. 

Hafiz Aziz Efendija Alili je više puta bio na hadžu, čak i na specijalizacije od godinu dana.

U Meki su trenutno radovi, proširuje se prostor i za nekoliko godina vjernici će moći moliti u puno većem broju, a to je 7 do 8 milijuna vjernika.

Islamska zajednica u Hrvatskoj je dobro riješila svoj status kao i druge vjerske zajednice.

Ove godine obilježava se 104 godine priznanje islamske vjere u Hrvatskoj. Vjera se prakticira kroz vjerske obrede, islamski vjeronauk organiziran u školama, te Islamsku gimnaziju koja djeluje u sklopu Islamske zajednice u Zagrebu.

Hafiz Aziz efendija Alili rodom je iz Makedonije, iz tradicionalne sredine. Sa 7 godina počeo je učiti arapska slova, čitati Kur'an na arapskom. Nakon nekoliko godina počeo je svaki dan učiti napamet po jednu strancu Kur'ana, 2,5 godine mu je trebalo da nauči svih 600 stranica. Nakon što je pred komisijom položio,  postao je Hafiz, a u Hrvatskoj ih trenutno ima sedam. U svijetu ih je nekoliko milijuna. 

Bajram šerif mubarek olsun (neka je plemeniti Bajram blagoslovljen)  svim islamskim vjernicima ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!