22:55 / 13.02.2020.

Autor: D.M./HRT/Hina

11.000 građana formiralo ljudski lanac u Dresdenu

Foto: REUTERS/Matthias Rietschel

Foto: REUTERS/Matthias Rietschel

Foto: - / REUTERS

Lanac je formiran u znak sjećanja na žrtve savezničkog bombardiranja grada u kojem je prije 75 godina poginulo 25.000 osoba.

Tisuće građana primile su se za ruke na kiši u središtu Dresdena i formirale ljudski lanac u znak sjećanja na žrtve savezničkog bombardiranja grada u kojem je prije točno 75 godina poginulo 25.000 osoba.

"Danas se prisjećamo žrtava genocida, rata i nasilja i prisjećamo se zajedno s nekadašnjim ratnim protivnicima", rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i sam sudjelujući u ljudskom lancu kojeg je oko središta Dresdena formiralo 11.000 osoba.

Ovim lancem brojne građanske inicijative već godinama odašilju poruku mira i prosvjeduju protiv desničarske zloporabe žrtava Dresdena. "Sve ove svijeće u gradu, to su svjetla koja nam daju nadu", rekao je njemački predsjednik koji je prije toga na središnjoj ceremoniji upozorio na opasnost jačanja nacionalizma u Njemačkoj.

Pored Steinmeiera se u živom lancu našao i vojvoda od Kenta koji se već desetljećima zalaže za pomirenje Nijemaca i Britanaca. Vojvoda od Kenta se godinama zalagao i za obnavljanje katedrale Naše gospe koja je zajedno s brojnim baroknim građevinama Dresdena izgorjela u noći s 13. na 14. veljače 1945. kada su zrakoplovi britanskog ratnog zrakoplovstva bombardirali glavni grad Saske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!