12:03 / 17.11.2018.

Autor: Miro Aščić/I.H./HRT

2000 migranata na granici sa SAD-om

-

-

Foto: - / -

Mnogi migranti odlučni su da se ne vraćaju u Honduras. Popis zahtjeva za azil u SAD-u već je narastao na 3000 i samo će rasti kako i drugi migranti budu pristizali u Tijuanu.
Karavana srednjoameričkih migranata, koja je krenula prije mjesec dana iz Hondurasa, stigla je na granicu Meksika i SAD-a. Američki predsjednik Donald Trump nazvao je karavane migranata invazijom i na granicu rasporedio vojsku. Pogranični meksički grad Tijuana preplavljen je migrantima i stanje je sve teže, a većina njih tek treba stići na granicu.

Prevalili su više od 2500 kilometara u mjesec dana, ali razloga za zadovoljstvo nemaju. Prešli su i Gvatemalu i Meksiko, ali što sada? Američka granica za njih je zatvorena, a osim toga na snazi je Trumpova uredba da imigranti koji ilegalno uđu u SAD neće moći dobiti izbjeglički status. Jedini način je da zatraže azil u Tijuani, pograničnom meksičkom gradu, i čekaju.

Njihov je američki san daleko od ispunjenja. Većinom su bez alternativnih planova ako im SAD ne odobri ulazak. Na silu ne mogu i ne smiju ući - s druge strane granice je 6000 vojnika. 'Poduzimamo mjere opreza. Pripremamo se za najgore i nadamo se najboljem. Ojačavamo ogradu žicom u slučaju da je migranti pokušaju prijeći', kazao je američki vojnik Guster Cunningham.

Tijuana je pogranični meksički grad u koji Amerikanci iz obližnjeg San Diega dolaze na jeftinu zabavu, a sada ga je preplavilo 2000 migranta - 7000 još je na putu. Pomalo raste nervoza i lokalno stanovništvo sve je nezadovoljnije. 'Ni jedan grad na svijetu nije spreman za ovakvu lavinu. To je tsunami i postoji zabrinutost među građanima', rekao je gradonačelnik Tijuane Juan Manuel Gastelum.

Mnogi migranti odlučni su da se ne vraćaju u Honduras. Popis zahtjeva za azil u SAD-u već je narastao na 3000 i samo će rasti kako i drugi migranti budu pristizali u Tijuanu, grad koji je Manu Chao opjevao u pjesmi - Welcome to Tijuana!
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!