20:03 / 31.12.2020.

Autor: Sanja Gozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

2020. u svijetu: Pandemija, Brexit, Bidenova pobjeda, neredi u SAD-u

Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/Henry Nicholls/Leah Millis/Jonathan Ernst/Tingshu Wang

Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/Henry Nicholls/Leah Millis/Jonathan Ernst/Tingshu Wang

Foto: - / REUTERS

Cijeli svijet kao da se ponovno ujedinio u samo jednoj misiji - pronalaženju cjepiva - kako bismo se vratili normalnom životu.
Potresi, poplave, ali ponajprije pandemija koronavirusne bolesti - obilježili su ovu, sada već godinu na odlasku.

➡️ Elektori potvrdili pobjedu Joea Bidena
➡️ Postignut dogovor između Velike Britanije i EU-a, trebaju ga potvrditi parlamenti
➡️ Covid-19: Više od 1,8 milijuna umrlih u svijetu

Na početku 2020. nije se moglo naslutiti koliko će ova godina biti posebna.  U Kini, u Wuhanu umire prva žrtva zaraze novom vrstom koronavirusa. Nije trebalo dugo da se virus proširi svijetom.

- Proglašavam međunarodno javnozdravstveno izvanredno stanje zbog globalnog širenja novog koronavirusa, poručio je 30. siječnja Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Bolest koju uzrokuje nazvana je COVID-19.

- Ovo je najteža javnozdravstvena kriza generacije, ustvrdio je Boris Johnson, britanski premijer u ožujku.

Prva žrtva u Europi umire u Francuskoj. Na Starom kontinentu više je oboljelih nego u Kini. Epicentar zaraze je Italija.

- Svemogući i vječni Bože, pružatelju utočišta paćenicima, sa suosjećanjem gledaj na nevolju svoje djece koja trpe, poručio je papa Franjo u travnju.

Svijet se zatvara.

- Globalna pandemija ubrzano je postala ekonomska kriza kakvu nismo vidjeli od Velike depresije, rekao je Scott Morrison, australski premijer.

Počinje potraga za cjepivom.

- U roku od samo nekoliko sati zajednički smo prikupili 7 milijardi i 4 milijuna eura za cjepiva, dijagnostiku i liječenje, rekla je u svibnju Ursula Von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

U tom zajedništvu Sjedinjene Države ne sudjeluju. Od ožujka do danas najteže su pogođene pandemijom. U njezinu jeku rasizam i policijska brutalnost u Minneapolisu dignuli su na noge Amerikance, a onda i svijet.

U prvoj polovini godine COVID-19 odnio je oko 400 tisuća života, 7 milijuna ljudi bilo je zaraženo. Ali ljeto na pragu donosi olakšanje. U Europi, privid normalnosti.

- Iako se situacija u Europi poboljšava, globalno se pogoršava, poručio je direktor WHO-a.

Rusi na referendumu utiru put Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. On u kolovozu objavljuje da Rusija ima prvo cjepivo u svijetu protiv bolesti COVID-19. Nazvali su ga Sputnik V-e.

- Prilično je učinkovito, stvara stabilan imunitet i prošlo je sve potrebne provjere, ustvrdio je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Eksplozija u lučkom skladištu amonijeva nitrata razara žilu kucavicu libanonskoga glavnog grada, Bejruta.

- Bijesni smo, gladni i bolesni. Živimo u bijedi. To više ne možemo podnijeti, poruke su iz Bejruta.

U rujnu učenici su se vratili u školske klupe, političari u kabinete. Nakon što je prebolio COVID-19 Donald Trump vraća se u predizbornu utrku za Bijelu kuću.

- Sad kažu da sam imun. Osjećam se tako moćno, rekao je Donald Trump, predsjednik SAD-a u listopadu.

Početak jeseni vraća svijet u realnost. Države se ponovno zatvaraju. Amerikanci biraju novog predsjednika. Rezultate čekaju danima.

- Pobijedili smo s nikad više osvojenih glasova na predsjedničkim izborima u povijesti ove zemlje, poručio je Joe Biden, izabrani predsjednik SAD-a.

Trump ne priznaje poraz. Pokreće tužbe.

U studenom stižu dobre vijesti. I Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca imaju gotova cjepiva protiv COVID-a.

- Mislim da možemo vidjeti svjetlo na kraju tunela, rekao je Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera.

Europska unija dobiva sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, financijski paket vrijedan tisuću 824 milijarde eura.

- Osjećam olakšanje jer smo uspjeli. Odradili smo golem posao, poručila je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Godinu dana iščekivani prizor postao je stvarnost. Kada je riječ o Brexitu, tu nikada nije išlo glatko. Budući odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije ipak su dogovoreni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!