22 tisuće Britanaca na "partyju u Buckingamskoj palači"

19:55 / 04.06.2022.

Autor: Elitabeta Gojan/T.V./Dnevnik/HRT

Proslava jubileja kraljice Elizabete

Proslava jubileja kraljice Elizabete

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Treći je dan proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete Druge, rekordnih 70 godina na tronu 96-godišnje vladarice. Večeras se održava "Party u Buckingamskoj palači", ispred kraljičine rezidencije u središnjem dijelu Londona. Koncert prati 22 tisuće Britanaca. Na pozornici koja se okreće za 360 stupnjeva, kraljici u čast, među ostalim nastupaju Diana Ross, Andrea Bocceli, Alicia Keys, Craig David, Rod Stewart, Elton John i grupa Queen. Na koncert su došli nasljednik krune princ Charles i njegov sin William.

Sandringham House, seoska rezidencija Elizabete II. u engleskom Norfolku. Mjesto gdje su umrli njezin otac George VI. i djed George V. Na imanju od 20.000 hektara 96-godišnja monarhinja, velika obožavateljica konjskih utrka, drži mnoga punokrvna grla čija je vlasnica.

Ipak, slavljenica će preskočiti današnju 243. konjičku trku na Derbyju, zbog "povremenih problema s pokretljivošću" zbog kojih je i jučer propustila službu zahvale njoj u čast.

Kraljica će Derby pratiti na televiziji, a u Epsomu će je zamijeniti njezina jedina kći, princeza Anne, koja se natjecala na konjičkom turniru na Olimpijskim igrama 1976.

Elizabetinih 70 godina na tronu, vladavinu bez presedana, proslavit će i 40 umirovljenih i trenutačnih džokeja koji su za nju jahali kao počasna straža.

Odjenuti u njezinu prepoznatljivu ljubičastu, zlatnu i crvenu trkaću svilu.

U Australiji, državi članici Commonwealtha, umjetni otok Aspen Island u Canberri preimenovan je u Otok kraljice Elizabete II.

Istodobno, Kraljici su jubilej preko Zooma čestitali - Australac godine, Dylan Alcott, osvajač četiri paraolimpijske zlatne medalje, stariji Australac godine, Val Dempsey, koji je pet desetljeća radio u Hitnoj pomoći, i Shana Whan, liječena alkoholičarka, koja sada pomaže onima koji se bore s problemom alkoholizma.

- Divno je imati sreće s tehnologijom, pa mogu razgovarati sa svima vama. Vrlo je zanimljivo čuti nešto o važnim poslovima koje radite. Nadam se da ćete tako i nastaviti, poručila im je kraljica Elizabeta. 

Članovi kraljevske obitelji tijekom dana sudjelovali su na proslavama kraljičina platinastog jubileja diljem Ujedinjene Kraljevine. Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, William i Kate, i njihovo dvoje djece u Cardiffu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!