16:16 / 14.09.2021.

Autor: I.B./Hina

249 isplata za žrtve progona homoseksualaca u poslijeratnoj Njemačkoj

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL

Njemačka je do kraja kolovoza isplatila financijsku odštetu u 249 slučaja gdje su ljudi u obje njemačke države nakon 1945. bili osuđivani i proganjani zbog homoseksualizma, priopćio je Ured za pravosuđe, a prenose njemački mediji.

"Pogođenim osobama je ukupno isplaćeno 860.000 eura. Obrađeno je 249 slučajeva a u 14 slučajeva je procedura još u tijeku", priopćio je Savezni ured za pravosuđe.

Ured je priopćilo kako pogođeni još imaju vremena do srpnja sljedeće godine podnijeti zahtjev za odštetom.

Prema podacima iste ustanove, u obje njemačke države, pri čemu je mnogo više slučajeva zabilježeno u Zapadnoj Njemačkoj, je između 1945. i 1994. izrečeno 69.000 presuda zbog "homoseksualnih postupaka".

"Tadašnja zabrana seksualnih odnosa između osoba istog spola se posebice s današnjeg stanovišta u posebnoj mjeri protivi temeljnim ljudskim pravima", objasnio je Ured za pravosuđe iz Bonna.

Isplata se vrši na temelju odluke Bundestaga iz 2017. kojom su poništene presude i omogućena odšteta pogođenima.

Od 2019. je podnošenje zahtjeva za odštetom omogućeno i onima koji nisu bili osuđeni, ali je protiv njih pokretan kazneni postupak što je često dovodilo do problema u privatnom životu poput gubitka radnog mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!