Abbasov ultimatum Izraelu: za godinu mora se povući s okupiranih područja

24.09.2021.

23:35

Autor: HRT/HINA/AFP

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas

Foto: John Angelillo / REUTERS

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u obraćanju Općoj skupštini UN-a dao Izraelu jednogodišnji rok da se povuče s okupiranih palestinskih područja, a u protivnom Palestinska vlast više neće priznavati hebrejsku državu u granicama iz 1967. godine.

U virtualnom govoru na 76. zasjedanju Opće skupštine iz svog sjedišta u Ramallahu, Abbas je ponovno pozvao glavnog tajnika svjetske organizacije Antonija Guterresa da "sazove međunarodnu mirovnu konferenciju". Taj zahtjev je upotpunio zahtjevom Izraelu kazavši "Izrael ima godinu dana da se povuče s palestinskih područja okupiranih 1967., uključivo Istočnog Jeruzalema".

- Spremni smo raditi tijekom te godine na razgraničenju i riješiti sva pitanja vezana uz konačni status dviju budućih država, izraelske i palestinske. Ako u tome ne uspijemo, čemu onda održavati priznanje Izraela na osnovi granica iz 1967?, zapitao je.

Osim te prijetnje, Abbas je rekao da će se Palestinska vlast obratiti Međunarodnom sudu pravde sa zahtjevom da presudi o "legalnosti okupacije teritorija palestinske države". Međunarodni mirovni proces o postizanju "rješenja dviju država" u pat poziciji je već nekoliko godina. 

Izrael je odmah odbacio zahtjeve palestinskog čelnika.

- On ponovno pokazuje da ne predstavlja ništa. Oni koji istinski podržavaju mir i pregovore ne mašu prijetnjama i mahnitim ultimatumima s podija Ujedinjenih naroda, rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!