13:31 / 07.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Abu Dhabi nemuslimanima omogućuje civilni brak

Vjenčanje, ilustracija

Vjenčanje, ilustracija

Foto: Nikonianth / Shutterstock

Najnoviji ukaz vladara Abu Dhabija nemuslimanima omogućuje drugačije reguliranje bračnog statusa. Tako će od nedjelje moći sklapati brakove, razvoditi se i imati zajedničko skrbništvo nad djecom prema odredbama građanskog zakona, objavila je državna novinska agencija WAM.

To jedan od najnovijih poteza Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlji u kojoj se bračni status regulira prema strogim načelima šerijata, da zadrži konkurentnost kao regionalno komercijalno središte.

Prema ukazu vladara Abu Dhabija šeika Kalife Zajeda al-Nahajana, koji je također i predsjednik federacije UAE-a od sedam emirata, novi zakon pokriva civilni brak, razvod, alimentaciju, zajedničko skrbništvo nad djecom, dokaz o očinstvu i nasljeđivanje.

Cilj zakona je "ojačati položaj i globalnu konkurentnost emirata kao jedne od najatraktivnijih destinacija za talente i ljude s vještinama", prenosi WAM.

Prvi ovakav zakon u svijetu

Građanski zakon za nemuslimane prvi je takve vrste u svijetu koji je "u skladu s najboljim međunarodnim praksama". Novi sud koji će se baviti obiteljskim pitanjima nemuslimana uspostavit će se u Abu Dhabiju, a sva pitanja će se rješavati na arapskom i engleskom jeziku.

UAE je prošle godine uveo niz zakonskih promjena na saveznoj razini, uključujući dekriminalizaciju predbračnog seksa, i konzumiranje alkohola, a također je ukinuta odredba o blagim kaznama u slučajevima "ubojstva iz časti". Ta država Zaljeva nastoji zakonskim promjenama privući strane investicije i učiniti se poželjnijom za dugoročno boravište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!