19:55 / 02.06.2020.

Autor: Špela Cvitković-Iličić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Afera "Respirator" trese BiH

-

-

Foto: - / -

Odlukom Suda premijer Novalić je pušten da se brani sa slobode uz određene mjere zabrane.
Afera „Respirator", koja već mjesec dana potresa Bosnu i Hercegovinu, dobila je politički epilog. Ponovna kriza vlasti na državnoj razini koju čine HDZ-BiH, SDA BiH i SNSD kulminirala je neopozivom ostavkom ministra sigurnosti Fahrudina Radončića u Vijeću ministara BiH.

Ljubav između koalicijskih partnera SDA BiH i SBB-a Fahrudina Radončića buknula je prije pola godine. Omogućila je participaciju te stranke u državnoj vlasti. Sada je prekinuta neopozivom ostavkom ministra sigurnosti. 

- Mislim da je boravak SBB-a na državnoj razini, odnosno u Vijeću ministara, završena priča. Što se tiče Federacije, mi smo u tehničkom mandatu, rekao je Radončić, ministar sigurnosti u ostavci.

Okosnicu vlasti u Federaciji čine HDZ i SDA BiH. Ni 20 mjeseci nakon općih izbora nije uspostavljena nova vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Rad postojeće je otežan. 

Situacija u Vladi Federacije BiH pomalo je apsurdna. Odlukom Suda premijer Novalić je pušten da se brani sa slobode uz određene mjere zabrane. Među ostalim to je i zabrana boravka u istoj prostoriji s dopredsjednicom Vlade Federacije Jelkom Miličević i još nekim ministrima. Oni su svjedoci u aktualnoj istrazi predmeta „Respirator".

- Navodi Tužilaštva su potpuno paušalni, nisu zasnovani na dokazima, rekla je Vasvija Vidović, odvjetnica Fadila Novalića, premijera FBiH.


Iz HDZ-a BiH ocijenili su kako vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) potiče nacionalnu nesnošljivost tvrdnjama da istraga korupcijske afere nabave respiratora predstavlja hrvatski politički udar na Bošnjake te je osudila pritiske na pravosuđe.

- Strahovit pritisak se vrši na pravosudne institucije, prije svega na Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, umjesto da se pusti da pravosuđe odradi svoje i da se tu stvari dovedu do kraja, rekao je Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda PSBiH (HDZ BiH).

Prijetnje koje je putem društvenih mreža dobila glavna tužiteljica u državnom Tužiteljstvu Gordana Tadić rezultirale su pojačanjem osobnoga osiguranja tužiteljice i njezine obitelji. Do finaliziranja ovog priloga nismo dobili izjave iz Tužiteljstva. U zaštitu integriteta Tužiteljstva BiH stao je i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

- Protiv sam bilo kakve prijetnje i mislim da je tome doprinijelo izjave i optužbe gospodina Izetbegovića da ustvari Gordana Tadić radi po nalogu HDZ-a, kaže politička analitičarka Ivana Marić.

- Čini mi se da situacija nikada nije bila složenija nego li je sada i da nikada nije bilo veće nepovjerenje, kaže Čolak.

Odnosi između HDZ-a BiH i SDA već mjesecima su zategnuti. Od izbora provedenih 2018. te stranke nisu postigle dogovor o uspostavi nove vlade Federacije. Ovu, u tehničkom mandatu, još uvijek vodi sada osumnjičeni premijer Fadil Novalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!