Afganistan: 19 mrtvih u napadu na školu Kurana

30.11.2022.

22:53

Autor: Hina/HRT/V.G.

Afganistan: 19 mrtvih u napadu na školu Kurana

Afganistan: 19 mrtvih u napadu na školu Kurana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Najmanje je 19 osoba poginulo, a 24 su ranjene, većinom mladi, u srijedu u napadu na školu Kurana u gradu Aybaku na sjeveru Afganistana, rekao je liječnik lokalne bolnice za AFP.

Deseci eksplozija i napada na civile dogodili su se nakon povratka talibana na vlast u kolovozu 2021., a odgovornost za većinu njih preuzeo je tamošnji ogranak skupine Islamske države (IS).

Pokrajinski čelnik potvrdio je da se eksplozija u srijedu dogodila u medresi Al Džihad, ali nije otkrio broj žrtava.

Liječnik u Aybaku, upravnom središtu pokrajine Samangana, dvjestotinjak km sjeverno od Kabula, rekao je - ne želeći otkriti identitet - da je najmanje 19 ljudi poginulo, a 24 je ranjeno, dodajući da su žrtve djeca i obični ljudi.

Talibani, koji nerijetko umanjuju broj žrtava, rekli su da je 10 učenika izgubilo život i da su mnogi ranjeni.

- Naši istražitelji i sigurnosne snage rade na brzoj identifikaciji počinitelja neoprostivog zločina i na njihovu kažnjavanju, objavio je na Twitteru Abdul Nafay Takor, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Sjedinjene Države koje su se lani povukle iz Afganistana, "osudile su ovaj bezumni napad na nedužne civile".

- Sva afganistanska djeca imaju pravo ići u školu bez straha, poručio je putem Twittera posebni američki izaslanik za Afganistan Tom West.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!