20:12 / 26.08.2018.

Autor: M.A./HRT

Afganistan - dug put do mira

-

-

Foto: - / -

U vojnoj bazi u Kabulu posjetila je naše vojnike koji obučavaju afganistansku vojsku - i zapjevala s njima.
Susretima s afganistanskim predsjednikom i premijerom, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je višednevni posjet toj zemlji. U vojnoj bazi u Kabulu posjetila je naše vojnike koji obučavaju afganistansku vojsku - i zapjevala s njima.Afganistan je desetljećima u ratu i kratkim razdobljima mira, a njega pogotovo nema otkad je na vlasti predsjednik Ashraf Gani, koji je primio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Ona je poručila da se proces pomirbe s Talibanima mora nastaviti jer ih nije moguće vojno pobijediti, a u protivnom rat neće nikada završiti. 

"Predsjednik Gani je baš naglasio hrvatski model pomirbe kao primjer u svijetu, i zatražio je pomoć. Ja sam rekla da stojimo na raspolaganju,  uključujući i ljude koji su sudjelovali u procesu reintegracije istočne Slavonije u ustavnopravni poredak RH. Dakle, nije situacija sasvim ista, ali neka načela pomirbe su tu, a to znači postizanje kompromisa i političkog dogovora", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Talibani su ojačali posljednje tri godine nakon povlačenja većine savezničkih vojnika. Iz NATO-ve vojne baze u Kabulu izlazi se samo uz jaku vojnu pratnju i prijeku potrebu.

Sigurnosna situacija u Afganistanu mijenja se iz dana u dan, i više nije sigurno ni ovdje u predsjedničkoj palači u Kabulu. Talibani su naime prije nekoliko dana napali predsjedničku palaču - i to u trenutku dok je tu govor držao predsjednik Ashraf Gani. Prije nego što su likvidirani, napadači su uspjeli ispaliti preko 30 minobacačkih granata koje su pale u blizini palače.

"Naravno da rizik je, ratna zona, ali kao i kad je bio rat u Hrvatskoj, morate biti na oprezu, vjerovati ljudima koji su s vama, koji vam pružaju zaštitu i u konačnici nadati se najboljem", kazala je Grabar-Kitarović.

Naši vojnici u Kabulu savjetuju i obučavaju afganistansku vojsku. Tomislav Pušnik uči letjeti talibanske pilote, ali napominje da svi problemi u vojsci i na ratištu proizlaze iz drukčijeg shvaćanja države afganistanskog vojnika. "Njemu je na prvom mjestu pleme, porodica i taj način života. Za njih je pojam države nešto novo", kaže Pušnik, instruktor.

U afganistansku vojsku uložen je veliki novac. Iako je napredak vidljiv, gubi teritorij, a brigadir Boris Dukarić kaže da talibani dovlače nove snage i da neće stati. "Najviše napadaju civile, afganistanski narod, ali ključnu, presudnu pobjedu oni ne mogu izvojevati", kaže nam.

Kako ni afganistanska vojska ne može pobijediti talibane, donesena je politička odluka da se s njima ide u pregovore, a oni zasad ultimativno traže povlačenje stranih snaga i odlazak afganistanske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!