Afganistan: Iz zasjede ubijen aktivist

23.12.2020.

10:14

Autor: P.F./Hina

default error photo
Mohameda Jusufa Rašida, izvršnog direktora Afganistanskog foruma za slobodne i poštene izbore (Fefa), naoružani muškarci ubili su u južnom dijelu grada kada se vozio na posao.
Afganistanski aktivist Mohamed Jusuf Rašid, voditelj neovisne udruge za promatranje izbora, ubijen je u Kabulu iz zasjede, doznaje s od njegovih suradnika i policije.

Rašida, izvršnog direktora Afganistanskog foruma za slobodne i poštene izbore (Fefa), naoružani muškarci ubili su u južnom dijelu grada kada se vozio na posao. U napadu je je ranjen i njegov vozač.

Glasnogovornik kabulske policije Ferdavs Faramarz potvrdio je okolnosti tog ubojstva.

Udrugu Fefa je  2004. osnovao Nader Naderi, jedan od aktualnih pregovarača vlade u Dohi. Cilj udruge je promicanje demokracije i dobrog upravljanja. Ciljana ubojstva novinara, političara i aktivista za zaštitu ljudskih prava posljednjih su mjeseci u Afganistanu sve učestalija.

U utorak su u Kabulu ubijene četiri osobe koje rade za zatvorske vlasti, a dan ranije je u Gazniju, na istoku zemlje, iz pištolja s prigušivačem ubijen poznati novinar Rahmatulah Nekzad. On je sedmi novinar ubijen ove godine u toj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!