Afganistan: Šef UN-a upozorava na "humanitarnu katastrofu"

21:52 / 31.08.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Aerodrom u Kabulu

Aerodrom u Kabulu

Foto: Stringer / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u utorak na "humanitarnu katastrofu" u Afganistanu i tražio sredstva za tu zemlju nakon odlaska američkih snaga.

- Na pomolu je humanitarna katastrofa, naglasio je u priopćenju i spomenuo "pogoršanje humanitarne i gospodarske krize" i "prijetnju kolapsa osnovnih usluga".

Antonio Guterres potiče države članice UN-a da pruže prikladno financiranje za afganistanski narod koji trpi velike nestašice.

- Pozivam ih da pridonesu osigurati da humanitarni djelatnici raspolažu financijama, da im je osiguran pristup i pravna jamstva potrebna za upućivanje te pomoći, dodao je u priopćenju.

Šef UN-a podsjeća da "blizu polovice afganistanskog stanovništva, 18 milijuna ljudi, treba humanitarnu pomoć da preživi".

- Svaki treći Afganistanac ne zna gdje će naći svoj sljedeći obrok, precizirao je Antonio Guterres i naglasio da će više od polovice djece mlađe od pet godina gladovati sljedeće godine.

- Više nego ikada, djeca, žene i muškarci u Afganistanu trebaju solidarnost međunarodne zajednice, inzistirao je.

Šef UN-a poziva sve strane, ne spomenuvši izrijekom talibane, da "omoguće siguran i neometan humanitarni pristup dostavama neophodnim za život, kao i svim humanitarnim djelatnicima".

Dvadeset godina nakon što su ih Sjedinjene Države potjerale s vlasti, talibani ponovo kontroliraju većinu afganistanskog teritorija. U utorak su slavili pobjedu nad najvećom svjetskom vojnom silom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!