U Dohi sastanak talibanskih predstavnika i dužnosnika EU

07:00 / 12.10.2021.

Autor: P.F./Hina

Kabul

Kabul

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Talibanski čelnici sastat će se s dužnosnicima Europske unije u Dohi, najavio je njihov vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Amir Kan Mutaki, dok novi afganistanski režim pokušava prekinuti svoju diplomatsku izolaciju.

- Sastat će se s predstavnicima EU-a. Do sada smo imali pozitivnih susreta s predstavnicima drugih zemalja, izjavio je Mutaki na konferenciji u glavnom gradu Katara, ne preciziravši funkcije europskih dužnosnika, niti njihov broj.

- Želimo pozitivne odnose sa svima. Vjerujemo u uravnotežene međunarodne odnose. Vjerujemo da uravnotežen odnos može spasiti Afganistana od nestabilnostI, dodao je.


Ni jedna zemlja dosad nije priznala novi islamistički režim, koji je stupio na vlast u Afganistanu krajem kolovoza. Ali zbog teške humanitarne krize u zemlji koja u potpunosti ovisi o međunarodnoj pomoći nakon 20 godina rata, poduzima se sve više diplomatskih poteza.

U subotu su se u Dohi talibani sastali s američkim dužnosnicima na prvim izravnim razgovorima s Washingtonom od kada su preuzeli vlast. Njihov šef diplomacije je pozvao SAD da uspostave dobre odnose.

Nakon što je godinama bio domaćin pregovora između talibana i SAD, Katar i je i dalje nezaobilazni posrednik između islamističkog pokreta i zapadnih vlada. Prošlog tjedna su visoki talibanski dužnosnici primili u Kabulu britanskog izaslanika za Afganistan Simona Gassa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!