22:31 / 21.11.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Afganistan: Talibani traže od TV mreža da ne prikazuju serije sa ženama

Talibani traže od tv mreža da ne prikazuju serije sa ženama

Talibani traže od tv mreža da ne prikazuju serije sa ženama

Foto: Ali Khara / Reuters

Talibansko ministarstvo za promicanje krjeposti i sprječavanje poroka pozvalo je afganistanske televizije da više ne prikazuju serije u kojima sudjeluju žene, u okviru novih "vjerskih smjernica" objavljenih danas.

- Televizije trebaju izbjegavati prikazivanje feljtona i romantičnih serija u kojima nastupaju žene, ističe se u dokumentu ministarstva upućenog medijima.

Ujedno se traži da novinarke nose "islamski veo" na televiziji, ne navodeći je li riječ o rupcu koji žene inače nose na afganistanskim televizijama, ili o velu koji prekriva veći dio lica.

- Ovo nisu propisi, već vjerske smjernice, dodao je za AFP glasnogovornik ministarstva Hakif Mohadžir.

Afganistanskim televizijama usto je upućen poziv da se klone programa koji se "kose s islamskim i s afganistanskim vrijednostima" kao i onih u kojima se vrijeđa religija ili "prikazuju prorok i njegovi drugovi".

Ovo je prvi put da ministarstvo pokušava uvesti pravila na afganistanskoj televiziji otkad su talibani sredinom kolovoza preuzeli vlast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!