13:45 / 26.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Afganistanci odbijaju fizičko distanciranje na vjerskim okupljanjima

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Afganistanske vlasti uz velike napore nastoje primijeniti mjere ograničenja kretanja i većih okupljanja s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom u afganistanskoj pokrajini Heratu na granici s Iranom.
Afganistanske vlasti uz velike napore nastoje primijeniti mjere ograničenja kretanja i većih okupljanja s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom u afganistanskoj pokrajini Heratu na granici s Iranom.

U toj se pokrajini u kojoj se, zbog priljeva povratnika iz Afganistana i muškaraca koji se odbijaju pridržavati pravila o fizičkom distanciranju, epidemija širi.

Herat, treći grad po veličini u državi i istoimena pokrajina u istočnom Afganistanu, izvijestili su o velikom broju slučajeva zaraze koronavirusom.
Zemlja je suočena s akutnim nedostatkom opreme za testiranje u trenutku dok sukobi između vladinih snaga i talibanskih pobunjenika ne pokazuju znakove jenjavanja.

U pokrajini su se pogoršale i medicinska i sigurnosna kriza jer tisuće muškaraca i dalje ignoriraju pravila o mjerama fizičkog distanciranja te sudjeluju u velikim vjerskim okupljanjima na početku svetoga mjeseca ramazana.

- Od ljudi tražimo da poštuju pravila, no oni jednostavno ne slušaju. Ne pokoravaju im se ni propovjednici, kaže Džailani Farhad, glasnogovornik guvernera pokrajine Herat.

Autentične fotografije i videozapisi okupljanja održanih prošli tjedan, koji su podijeljeni na društvenim mrežama ukazuju na to s čime se suočavaju dužnosnici u nastojanju da spriječe takve masovne skupove u organizaciji moćnih vjerskih propovjednika.

Danas su afganistanske vlasti prijavile 1531 slučaj zaraze koronavirusom i 50 smrtnih slučajeva, no međunarodni promatrači i medicinsko osoblje na terenu vjeruju da bi stvaran broj infekcija mogao biti puno veći.

Najmanje 390 zaraženih osoba je iz pokrajine Herat, u kojoj je zabilježeno osam smrtnih slučajeva, a većina pozitivnih slučajeva zaraze otkrivena je među afganistanskim povratnicima iz Irana, kazali su dužnosnici ministarstva zdravstva.

Svakodnevno iz Irana, globalnog žarišta koronavirusa, u afganistanski Herat stigne i do 2000 afganistanskih povratnika.

Treba istaknuti da Herat ima samo 10 respiratora, a najmanje je 10 pokrajinskih liječnika već zaraženo koronavirusom.

Državnome zdravstvenom sustavu, oslabljenom desetljećima dugim ratnim sukobima, hitno je potrebno čak dvije milijarde dolara za borbu protiv aktualne epidemije i ostalih medicinskih problema, ocijenio je visoki zapadni diplomat koji je želio ostati anoniman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!