14:52 / 05.05.2020.

Autor: I.Z./Hina

Afganistanske vlasti počele dijeliti besplatan kruh širom zemlje

Foto: Omar Sobhani/Reuters, arhiva

Foto: Omar Sobhani/Reuters, arhiva

Foto: - / REUTERS

Afganistan je danas objavio da ima ukupno 3224 pozitivnih na novi koronavirus, uključujući 95 umrlih.
Afganistanska vlada počela je ovaj tjedan distribuirati besplatan kruh stotinama tisuća ljudi širom zemlje jer je opskrba poremećena zbog mjera izolacije uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a i cijene su poletjele u nebo, kazali su afganistanski dužnosnici i stručnjaci.

Više od 250.000 obitelji u glavnom gradu Kabulu počele su dobivati deset tankih naan kruhova na dan, u prvoj fazi projekta.

Predsjednik Mohamad Ašraf Ghani rekao je da se kruh distribuira i u drugim gradovima jer rastuće cijene teško pogađaju građane te zemlje, jedne od najsiromašnijih u svijetu u kojoj više od polovice stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Stopa inflacije u Afganistanu na godišnjoj razini u travnju je iznosila 12,1 posto, a kada je riječ o cijenama hrane, 27 posto, prema 11 posto mjesec dana prije, rekao je Omar Joya, ekonomist neovisnog instituta Biruni u Kabulu, koji ima pristup najnovijim vladinim podacima o potrošačkim cijenama.

- S obzirom na veliku ovisnost Afganistana o uvozu hrane i drugih neprehrambenih proizvoda, poremećaj trgovine zbog zatvaranja granica može imati ozbiljan utjecaj na domaću inflaciju, rekao je.

Porast cijena hrane, koji se događa u vrijeme svetog mjeseca ramazana, težak je udarac za tu zemlju zahvaćenu desetljetnim sukobom s talibanima.

- Situacija izazvana covidom-19 u Afganistanu brzo prerasta iz zdravstvene krize u prehrambenu i egzistencijalnu krizu, upozorio je Parvathy Ramaswami, zamjenik direktora Svjetskog programa za hranu za Afganistan.

Afganistan je danas objavio da ima ukupno 3224 pozitivnih na novi koronavirus, uključujući 95 umrlih.

- Kao da nam život zbog eksplozija i napada nije bio dovoljno bijedan, sada se moramo nositi i sa strahom od virusa i nestašice hrane, rekla je Amiran Jalazi, majka četvero djece čiji je suprugu poginuo ove godine u militantnom napadu u Kabulu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!