11:15 / 01.03.2020.

Autor: HRT

Afganistanski predsjednik Gani odbio talibanski zahtjev za oslobađanje zatvorenika

Foto: REUTERS/Omar Sobhani

Foto: REUTERS/Omar Sobhani

Foto: - / REUTERS

Prema sporazumu, do 10. ožujka na slobodu bi trebalo biti pušteno do 5000 talibana u zamjenu za do 1000 Afganistanaca.
Afganistanski predsjednik Ašraf Gani odbio je talibanski zahtjev za oslobađanje 5000 zatvorenika kao preduvjet za njihove pregovore s afganistanskom vladom i civilnim vlastima, što je bilo uključeno u američko-talibanski sporazum potpisan dan prije.

Njegove riječi stižu u trenutku kad se vide sve teškoće s kojima će se američki pregovarači susresti u nastojanju da usmjere afganistanske vlasti i talibane prema pregovorima, ocjenjuju zapadni diplomati.

- Afganistanska vlada nije preuzela obvezu da oslobodi 5000 talibanskih zatvorenika - kazao je Gani novinarima u Kabulu dan nakon što je u Kataru potpisan sporazum o početku postupka koji bi trebao rezultirati političkim rješenjem koje bi završilo najdulji američki vojni angažman.

Prema sporazumu, do 10. ožujka na slobodu bi trebalo biti pušteno do 5000 zatvorenih talibana u zamjenu za do 1000 Afganistanaca.

- Odluka nije na američkim vlastima, oni samo posreduju - izjavio je Gani.

Sporazum su jučer potpisali američki posebni izaslanik Zalmay Khalilzad i politički vođa talibana mula Abdul Gani Baradar, uz nazočnost američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

Nakon svečanosti Baradar se susreo s ministrima vanjskih poslova Norveške, Turske i Uzbekistana u Dohi kao i s diplomatima iz Rusije, Indonezije i susjednih zemalja, objavili su talibani, što pokazuje da je skupina odlučna osigurati si međunarodni legitimitet.

Iran je poručio da SAD nije imao pravnih osnova za potpisivanje sporazuma.

- Iran pozdravlja svaku inicijativu koja će pomoći osiguravanju stabilnosti i mira u Afganistanu, no samo kroz pregovore u zemlji i uzimajući u obzir interese afganistanskih susjeda - napisalo je ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!