Afričke nacije osnivaju novu zdravstvenu organizaciju za kontinent

06.02.2022.

16:13

Autor: M.Š./Hina/HRT

Cijepljenje - koronavirus

Cijepljenje - koronavirus

Foto: Sumaya Hisham/File Photo/File Photo / REUTERS

Članice Afričke unije složile su se u pogledu uspostavljanja nove zdravstvene organizacije na afričkom kontinentu u svjetlu reakcije na pandemiju COVID-a.

Nacrt kojim se utvrđuje novi plan odobrili su tijekom vikenda šefovi država i vlada na samitu Afričke unije (AU), održanom u glavnom etiopskom gradu Addis Abebi.

- Koncept je prihvaćen, rekao je u nedjelju John Nkengasong, voditelj Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zdravstvena organizacija Afričke unije osigurat će temelje za novo tijelo, koje su nazvali Afrička služba za pripravnost i odgovor APRA.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti nastojat će udružiti resurse afričkih država i koordinirati mjere kojima će se boriti protiv COVID-a. 

 Nova organizacija imat će autonomnu strukturu koja će joj dati široke ovlasti i omogućiti joj da o potezima izravno izvješćuje vlade afričkih država.

- Jedna od glavnih zadaća organizacije bit će osmišljavanje akcijskog programa brzog odgovora na buduće pandemije, rekla je Olive Shishana, voditeljica komisije AU-a za COVID.

Ona smatra da financiranje nove organizacije ne bi trebalo biti problematično.

Od početka pandemije COVID-a u Africi, dokumentirano je 10,8 milijuna slučajeva zaraze, no stručnjaci vjeruju da je stvarni broj mnogo veći zbog brojnih neprijavljenih slučajeva na kontinentu na kojemu živi 1,3 milijarde stanovnika.

John Nkengasong najavio je da će se u sljedećim tjednima pokrenuti nekoliko inicijativa u sklopu kojih će se mobilizirati mladi Afrikanci koji bi trebali pomoći u kampanji cijepljenja.

Predviđeno je i sudjelovanje crkve i vjerskih skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!