12:02 / 16.10.2020.

Autor: Jelena Perleta/Agenda/IMS/HRT

Agenda: Pravi pravcati James Bond

Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Foto: - / REUTERS

Najslavniji filmski špijun James Bond izgleda nije bio samo lik iz mašte Iana Fleminga.
James Bond, poznat i kao OO7, najpoznatiji je filmski špijun nastao u mašti britanskog pisca Iana Fleminga. No Poljaci tvrde da je 60-tih godina prošloga stoljeća u njihovoj zemlji živio i radio britanski špijun, ni manje ni više nego, nego James Bond!

Njegovo ime je Bond, James Bond i on je svjetski poznat filmski tajni agent. Britanac, baš kao i njegov imenjak James Albert Bond - pravi pravcati britanski špijun koji je, otkrilo se nedavno, bio na tajnom zadatku u komunističkoj Poljskoj. Otkriće o Jamesu Bondu u službi Njezina Veličanstva 60-ih godina prošlog stoljeća iznio je poljski državni Institut nacionalnog sjećanja.

➡️ U poljskom arhivu pronađeni zapisi o stvarnom Jamesu Bondu

- Došao je u Poljsku 1964. Mislim da je dvije godine ranije snimljen prvi film o Jamesu Bondu, a u to vrijeme u kinima se prikazivao 'Goldfinger' (treći film o Bondu). Možda se 'igrao' s poljskim kontraobavještajcima, možda je imao smisla za humor, priča direktorica poljskog Instituta nacionalnog sjećanja Marzena Kruk.

Igra s poljskim kontraobavlještajcima

James Bond dvije je godine bio u Poljskoj, kamo je došao kao 36-ogodišnjak. Čovjek na tajnom zadatku i sam je bio meta poljskih protuobavještajaca. Lokalno stanovništvo nije se s njim previše družilo, iako je bio komunikativan, ali, zabilježeno je, i oprezan. U to vrijeme u Poljskoj nije bilo popularno družiti se sa strancima. Naime, svi Poljaci za koje se sumnjalo da rade s agentima s druge strane Željezne zavjese, snosili su, blago rečeno, ozbiljne posljedice.

Volio je žene, ali ne i martini
 
- Znamo da je proveo gotovo godinu dana u Poljskoj 1964. i 1965. Radio je u uredu vojnog atašea. Putovao je po Poljskoj, bio je u Bialystoku i u Olsztynu i zanimao se za vojne objekte. Volio je žene, baš kao i njegov književni imenjak. Međutim, nema ni riječi o ljubavi prema martiniju, ali postoje podaci da je volio poljsko pivo, dodaje Marzena Kruk.

Ne zna se koliko je pravi James Bond zarađivao, ali njegov filmski imenjak donosi milijune industriji zabave, i to već desetljećima. Neki od kultnih predmeta prodaju se na dražbama za stotine tisuće dolara. Zanimljivije od samog Bonda samo su kultne Bondove djevojke.

Pola milijuna dolara za bikini prve Bondove djevojke

Legendarni bikini prve Bondove djevojke Ursule Andress bit će na dražbi sredinom studenog, a procijenjen je na pola milijuna dolara. Prodaje se i 'nuklearna bojna glava' iz filma Nikad ne reci nikad, te žirokopter iz "Samo dvaput se živi". Lani su u kući Profiles in History prodali 'mjesečev buggy' iz filma "Dijamanti su vječni i to za pola milijuna dolara, kaže Brian Chanes.

Baš poput filmskog Bonda, ništa manje uzbudljivo nije živio pravi Bond - James Albert Bond. Nema sumnje da će netko uskoro na veliko platno staviti i i njegovu priču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!