18:01 / 17.01.2020.

Autor: Krstina Pešić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Ajatolah Ali Hamenei oštro se obrušio na SAD i saveznike

-

-

Foto: - / -

Uz povike "Bog je najveći" i "Smrt Americi", u teheranskoj džamiji Mosala ajatolah Ali Hamenei predvodio je molitvu, prvi puta nakon osam godina.
Predvodeći molitvu petkom, prvi put nakon osam godina, vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei pozvao je Irance na jedinstvo te se oštro obrušio na Washington i njegove saveznike. Deseci tisuća ljudi nazočili su molitvi.

Uz povike "Bog je najveći" i "Smrt Americi", u teheranskoj džamiji Mosala ajatolah Ali Hamenei predvodio je molitvu, u trenutku kada zemlju potresaju protuvladini prosvjedi zbog pada ukrajinskog zrakoplova i tuge zbog ubojstva generala Sulejmanija.

- Glasnogovornik zle američke vlade neprestano govori da su uz iranski narod. Lažete! Uz iranski ste narod samo kako biste mu zarili otrovan bodež u prsa.", rekao je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei.

Hamenei je posljednji put održao propovijed u veljači 2012., kada je Izrael nazvao "tumorom", a Amerikancima poručio da će na svaki napad na Iran zbog njegova nuklearnog programa, odgovoriti "10 puta jače". Osam godina poslije, iz Irana stižu iste poruke. Iranski predsjednik Hassan Rouhani više ne priznaje nikakva ograničenja u obogaćivanju uranija.

U borbi za nuklearni sporazum s Iranom zemlje potpisnice iz EU-a pokrenule su predviđeni mehanizam medijacije.

- Ovaj je sporazum rezultat ustrajne, multilateralne diplomacije nakon godina pregovora i nema alternativu. Ministri vanjskih poslova iskreno žele riješiti ovaj zastoj konstruktivnim, diplomatskim dijalogom, rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Joseph Borrell.

Ajatolah Ali Hamenei odgovara: Britanija, Francuska i Njemačka američke su sluge koji žele Iran baciti na koljena.

- Njihovi pregovori pregovori kombinacija su obmane i prijevare. Ta gospoda za pregovaračkim stolom ista su kao i oni teroristi s bagdadskog aerodroma. Među njima nema razlike, rekao je Hamenei.

Ubijeni general Sulejmani, za Amerikance terorist, a za proiranske šijitske snage na Bliskom istoku heroj, blisko je surađivao s Rusijom u Siriji. Rusi su i supotpisnici nukleranog sporazuma s Iranom te podsjećaju da su ga i prije Irana napustili Amerikanci.

- SAD zahtijeva od Irana da se pridržava sporazuma koji je predsjednik Trump nazvao "najlošijim u povijesti". Svi se moraju pokoravati SAD-u i prestati trgovati s Iranom, dok Iran mora ispunjavati svoje obveze, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je još jednom pozvao Amerikance da SAD i Rusija, kao dvije najveće nuklearne sile, produlje i međusobni sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja. Ali zbog dosad zbunjujućih Trumpovih signala, potpuno je neizvjesno hoće li se to i dogoditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!