16:37 / 23.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Akcija SAD-a i Europola protiv trgovaca drogom na tamnom webu

Foto: Robinraj Premchand/Pixabay

Foto: Robinraj Premchand/Pixabay

Foto: - / -

U SAD-u je uhićeno 119 osoba, dvoje u Kanadi, 42 u Njemačkoj, osam u Nizozemskoj, četiri u Ujedinjenom Kraljevstvu, troje u Austriji i jedna u Švedskoj.
Akcija protiv tamnog weba, skrivenog dijela interneta, omogućila je uhićenje 179 osoba osumnjičenih za preprodaju droga i druge nezakonite robe u Europi i Sjedinjenim Državama, objavili su u utorak američko ministarstvo pravosuđa i Europol.

U Sjedinjenim Državama uhićeno je ukupno 119 osoba, dvoje u Kanadi, 42 u Njemačkoj, osam u Nizozemskoj, četiri u Ujedinjenom Kraljevstvu, troje u Austriji i jedna u Švedskoj, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Sumnjivci su po priopćenju proveli desetke tisuća prodaja nezakonitih proizvoda na tamnom webu.

Akcija, u kojoj je sudjelovalo nekoliko američkih vladinih agencija među kojima i FBI, omogućila je zapljenu više od 6,5 milijuna američkih dolara u gotovini i digitalnim valutama.

Povećanje broja slučajeva predoziranja opijatima

Policija je zaplijenila gotovo 500 tona opijata, među kojima su fentanil, oksikodon i heroin, kao i šezdesetak komada oružja.

- Sve veći broj mladih ovisnika opijate više ne kupuje kod lokalnih preprodavača nego na internetu, kazao je zamjenik američkog glavnog državnog odvjetnika Jeffrey A. Rosen na konferenciji za novinare u Washingtonu.

- Ta tržišta na mračnom webu postaju sve popularnija zabrinjavajućom brzinom i omogućuju preprodavačima droge da je otvoreno reklamiraju i preuzimaju narudžbe iz cijelog svijeta, dodao je.

Predoziranja opijatima, posebice fentanilom, koji se smatra 50 puta jačim od heroina, jedan su od glavnih uzročnika smrti u SAD-u. Godine 2018. činila su gotovo 70 posto od više od 67.000 umrlih od predoziranja u SAD-u.

Premda su zadnjih godina poduzete mnoge mjere za suzbijanje ovisnosti o tim supstancama koje su u početku bila sredstva protiv bolova namijenjena za korištenje isključivo u medicinske svrhe, Kanada i tridesetak američkih saveznih država upozoravaju na povećanje broja slučajeva predoziranja opijatima kada je nastupila pandemija koronavirusa.

- Objava tih uhićenja šalje snažnu poruku aktivnim kriminalcima na tamnom webu, ocijenio je Edvardas Sileris, šef Europskog centra za kibernetički kriminal pri Europolu.

- Skriveni internet nije više skriven i vaša anonimna aktivnost nije anonimna. Snage reda odlučne su progoniti kriminalce, neovisno o tome gdje oni djeluju, bilo to na ulici ili iza ekrana računala, istaknuo je u priopćenju Sileris.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!