Akrap o ruskim brodovima u Jadranu: Radi se o uobičajenim aktivnostima

21.08.2022.

19:34

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Akrap o ruskim brodovima u Jadranu

Akrap o ruskim brodovima u Jadranu

Foto: HTV / HRT

Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije, rekao je sigurnosni stručnjak prof. dr. sc. Gordan Akrap večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirajući kretanje ruskih brodova u Jadranu.

La Repubblica je objavila da su ruski ratni brodovi pokušali blokirati izlazak američkog nosača zrakoplova iz Jadranskog mora. Navodno su bili u visini Ancone, a Akrap je istaknuo da je brod "Grigorovič" bio i u visini Splita, gledano s hrvatske obale.


Međutim, rekao je da na tu akciju ne treba gledati baš toliko ozbiljno.


- Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije bez obzira na to radi li se o zračnim ili pomorskim snagama koje pokušavaju doći u dodir s NATO-snagama kako bi testirale organizaciju, učinkovitost, mobilnost i sustav zapovijedanja, upravljanja i vođenja NATO-saveza i zemalja članica NATO-saveza u krizama, rekao je Akrap.


Dodao je da takve slučajeve vidimo često na području Baltika, odnosno Sjevernog mora, i Norveške, a sada to vidimo i u Jadranu. Istaknuo je da se to more jako dobro štiti - štite ga Hrvatska, dijelom Albanija, te Italija.


- Na tom dijelu nalaze se i tri velike pomorske baze koje koriste talijanske oružane snage, ali i snage NATO-saveza, rekao je Akrap.


Istaknuo je i da su Rusi već uzeli jednu pomorsku zračnu bazu u Siriji i od nje napravili svoju bazu. Dodao je da je u posljednjoj ruskoj strategiji predsjednik Vladimir Putin napisao da je cijelo Sredozemlje, a ne samo istočno, teatar njihovih operacija.


Rekao je da je u Jadran osim četiri broda ušlo i nekoliko podmornica, ali su one praćene od početka do kraja te odmah vraćene nazad.


- Nije bilo nikakvih prijetnji ni po zemlje članice NATO-saveza, ni po oružane snage, rekao je Akrap.


- S druge strane Rusi pokušavaju i u Tripoliju, odnosno na području Libije uzeti jednu pomorsku zračnu bazu, pokušavaju dobiti dogovori bilo sa Sudanom, bilo s Egiptom da dobiju jednu u Crvenom moru, i s Vijetnamom, jer na takav način pokušavaju napraviti svoje vojno-pomorske baze izvan svog prostora, dodao je.

video thumb

O smrti Dugine: "Ozbiljan teroristički čin"

Komentirajući pogibiju Darje Dugine, kćeri Aleksandra Dugina, ideologa bliskog Putinu, u eksploziji automobila, Akrap je rekao da se radi o vrlo ozbiljnom terorističkom činu koji zahtijeva punu pažnju ruskih istražnih organa.


Dodao je da je Rusija odmah iskoristila situaciju i taj čin pokušala pripisati Ukrajini.


- Bez obzira na to tko stoji iza ovog terorističkog čina, napravio je loše Ukrajini i Zapadu jer se protiv ideologije, i posebno takve ideologije koju zastupa Dugin i koju je zastupala njegova pokojna kći, ne može i ne smije boriti oružjem, nego idejama i činjenicama, poručio je.

Komentirajući poziv potpredsjednika njemačkog parlamenta da se ipak otvori plinovod Sjeverni tok 2, Akrap je rekao da je jedini instrument koji Putin i Rusija imaju na raspolaganju kako bi utjecali na volju stanovnika Europe - energetska politika. Rusija će vrlo vjerojatno, koristeći demokraciju, slobodu medija i sve tekovine koje baštini EU, operacijom utjecaja pokušati snažno djelovati na europski informacijski i medijski prostor kako bi ova i slične informacije došle u kontekst izbora koji se mogu dogoditi u različitim zemljama Europe, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!