Aktivisti blokirali berlinske prometnice uoči razgovora s ministrom prometa

02.05.2023.

13:14

Autor: Hina/HRT/DPA/B.B.B.

Prosvjedi posljednje generacije

Prosvjedi posljednje generacije

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Klimatski aktivisti blokirali su u utorak prometnice i raskrižja u Berlinu uoči zakazanog sastanka između njemačkog ministra prometa Volkera Wissinga i predstavnika skupine Posljednja generacija, koja je organizirala prosvjede.

Glasnogovornica policije rekla je da su prosvjedi tijekom jutarnje špice bili usmjereni na najmanje dvadeset točaka diljem njemačkog glavnog grada, uzrokujući dugotrajne prometne gužve na gradskim prometnicama i na glavnim raskrižjima.

Isprva je oko 170 policajaca bilo raspoređeno kako bi se suočili s prosvjedima, a potom je taj broj povećan na 300.

Govoreći za nacionalni javni radio Deutschlandfunk, ministar Wissing je rekao da ima nultu toleranciju prema takvim postupcima.

- Ljudima u Njemačkoj je dosta sjedenja u prometnim gužvama i žele da dođe do razgovora s vladom i razmjene argumenata, rekao je, dodajući da se ne može dopustiti da se trenutna situacija ponovljenih prosvjeda nastavi.

Novi prosvjedi


Skupina Posljednja generacija je posljednjih tjedana intenzivirala svoje prosvjede u Berlinu. Skupina poziva na odlučniju akciju u borbi protiv klimatskih promjena i na uspostavu skupštine građana s izabranim članovima koji bi se bavili tim problemom.

Prema podacima policije objavljenim ovih dana prometnice u glavnom gradu Njemačke od 19. travnja su blokirane u 80 navrata. Policija je pokrenula više od 1100 kaznenih ili upravnih prekršaja.

Berlinska policija svakodnevno raspoređuje nekoliko stotina policajaca kako bi se spriječile blokade ili bile brzo okončane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!