18:05 / 08.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Aktivisti u Glasgowu nazvali ulice po poznatim crncima

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

Foto: - / REUTERS

Aktivisti imena ulica u Glasgowu nazvali po osobama povezanima s trgovinom roblje i neslužbeno ih preimenovali u ulice poznatih crnaca.
Aktivisti su promijenili imena ulica u Glasgowu nazvana po osobama povezanima s trgovinom robljem i neslužbeno ih preimenovali u ulice poznatih crnaca.

- Prosvjedi u SAD-u prerastaju u pokret za fundamentalne promjene

- Prosvjedi u SAD-u traže reformu policije nakon Floydova ubojstva

- Automobilom uletio među prosvjednike u Seattleu, pucao i ranio prosvjednika

- "Obučiti policajca je prava umjetnost"

U Škotskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, zadnjih nekoliko dana traju prosvjedi protiv rasizma, inspirirani američkim prosvjedima, čiji je povod bila smrt Georgea Floyda u Minneapolisu.

Ulica Cochrane, nazvana po Andrewu Cochraneu, škotskom duhanskom magnatu iz 18. stoljeća, u vrijeme kada su američke i karipske plantaže ovisile o ropskom radu, preimenovana je u Ulica Sheku Bayoh.

Bayoh je tridesetjednogodišnji crnac koji je umro 2015. prilikom privođenja u škotskom gradu Kirkcaldyju. Još se uvijek istražuju okolnosti njegove pogibije.

Prosvjednici su preimenovali još neke ulice u Glasgowu. Jedna je nazvana po Rosi Parks, aktivistici za prava Afroamerikanaca koja se usprotivila odvojenim autobusima za crnce i bijelce u Montgomeryju sredinom 50-ih.

Druga je ulica nazvana po Harrietu Tubmanu, abolicionistu koji je rođen u 19. stoljeću kao rob u SAD-u. On je pobjegao i organizirao misije oslobađanja robova.

Aktivisti su jednu cestu nazvali po Georgeu Floydu, ali su lokalni mediji prenijeli da je taj natpis kasnije uklonjen.

Demokratska gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser preimenovala je ranije trg blizu Bijele kuće, prethodno nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije markizu Lafayettu u "Black Lives Matter Plaza" (Crni životi vrijede).

U nedjelju su prosvjednici u engleskom lučkom gradu Bristolu srušili kip Edwarda Colstona, trgovca robljem na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće i zastupnika u parlamentu i bacili ga u more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!