21:22 / 13.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Aktivistice za ženska prava u Afganistanu puštene iz zatvora

Afganistan

Afganistan

Foto: Anushree Fadnavis / REUTERS

Talibanske vlasti oslobodile su iz zatvora četiri aktivistice za ženska prava koje su bile uhićene u Kabulu i od tada su se vodile kao "nestale", objavila je u nedjelju misija UN-a u Afganistanu.

"Nakon dugog razdoblja neizvjesnosti, četiri aktivistice koje su smatrane 'nestalima' kao i njima bliske osobe koje su takođe vođene kao nestale, oslobođene su", objavila je misija UN-a na Twitteru.

Tamana Zaryabi Paryani
i Parwana Ibrahimkhel bile su uhićene 19. siječnja, nekoliko sati nakon što su sudjelovale u prosvjedu u Kabulu za ženska prava. Druge dvije, Mursal Ayar i Zahra Mohammadi, talibanske vlasti privele su početkom veljače.

U oba slučaja talibani su zanijekali da išta znaju o njihovu nestanku i rekli su da su otvorili istragu.

Pošto su ponovno došli na vlast krajem kolovoza munjevitim ratom i gotovo bez otpora, talibani su ustvrdili da su se promijenili i modernizirali u odnosu na prvu vladavinu od 1996. do 2001. u kojoj su bezobzirno gazili ljudska prava.

No od dolaska na vlast oni ušutkavaju svaki glas oporbe i rastjeruju prosvjede za ženska prava. Privode ljude koji se usude kritizirati njihov režim, guše medijske slobode, privode novinare koji su nerijetko i premlaćivani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!