Desetero poginulih nakon što je Al-Sadr najavio da se povlači iz politike

29.08.2022.

Zadnja izmjena 21:18

Autor: Hina/HRT

Prosvjed u Zelenoj zoni

Prosvjed u Zelenoj zoni

Foto: Alaa Al-Marjani / REUTERS

Desetero Iračana poginulo je u ponedjeljak nakon što je utjecajni šijitski vjerski vođa Moktada al-Sadr najavio da se povlači iz politike, potaknuvši svoje pristaše da napadnu vladinu palaču u Bagdadu i sukobe se s pristašama suparničkih šijitskih skupina.

Mladići odani Sadru napali su sjedište vlade u Zelenoj zoni, nekoć palaču diktatora Sadama Huseina, i okupili se na ulicama ispred tog područja gdje su se sukobili s pristašama suparničkih šijitskih skupina koje podržava Teheran.

Po izjavama očevidaca, neki su pucali na Sadrove pristaše, a drugi u zrak. Pristaše suparničkih skupina gađale su se i kamenjem. Vojska je brzo proglasila policijski sat.

Uz desetero poginulih, nekoliko desetaka ljudi je ozlijeđeno, po policiji i bolničkim izvorima.

Iračka vojska na području cijelog Bagdada proglasila je policijski sat koji je stupio na snagu u 15,30 sati po lokalnom vremenu, no to nije odvratilo Al-Sadrove pristaše od njihova nauma. 

Sukobi su izbili nakon višemjesečnog političkog zastoja zbog kojeg nije formirana nova vlada.

Moktada al-Sadr u ponedjeljak je objavio da se povlači iz politike i zatvara svoje institucije, kao odgovor na nerješiv politički zastoj.

- Objavljujem svoje konačno povlačenje, objavio je Sadr na Twitteru.

Kritizirao je šijitske političke vođe jer nisu poslušali njegove pozive na reforme. Nije objasnio informaciju o tome da će zatvoriti svoje urede, ali je rekao da će neke od njegovih kulturnih i vjerskih institucija ostati otvorene.

Al-Sadr je u lipnju povukao svoje zastupnike iz parlamenta jer nije uspio formirati vladu po svojem izboru. Politička slijepa ulica između njega i šijitskih suparnika bliskih Iranu dovela je do najduljeg perioda bez vlade u Iraku.

Al-Sadrovi pristaše od kraja srpnja okupiraju parlament i prosvjeduju blizu vladinih zgrada, odugovlačeći tako proces izbora novog predsjednika i premijera.

Strahuje se da će Sadrova objava potaknuti njegove pristaše na eskalaciju prosvjeda, čime bi mogla početi nova faza nestabilnosti u Iraku.

Više pogledajte u prilogu Željka Raića:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!