10:50 / 17.09.2021.

Autor: Hina/I.B.

Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene

Tirana, foto: Ervin Gjata/Pixabay

Tirana, foto: Ervin Gjata/Pixabay

Foto: - / -

Albanski parlament izglasao je prvu vladu u kojoj premoćnu većinu čine žene, otkad je u zemlju prije 30 godina uveden višestranački sustav.

Nakon parlamentarne skupštine koja je trajala više od 20 sati, Edi Rama izglasan je za premijera treći put zaredom nakon premoćne pobjede na izborima u travnju.

Od 17 članova vlade, 12 njih su žene.

- Borba protiv spolne diskriminacije i obiteljskog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena, rekao je Rama pred zastupnicima koji su za njegovu vladu glasali sa 77 glasova od 140.

- I dalje postoje diskriminatorne snage i negativna energija koji djeluju u našem društvu da naude ženama i djevojčicama.

Olta Xhaka
će nastaviti služiti kao ministrica vanjskih poslova, a novopridošla Delina Ibrahimaj, bivša čelnica porezne uprave, vodit će ministarstvo financija i ekonomije.

Rama je rekao da će borba protiv kriminala i korupcije biti prioritet trećeg mandata.

Nova vlada predviđa ekonomski rast od oko 4 posto godišnje, nakon pada od 3.3 posto 2020. godine, kao rezultat pandemije.

Albanija je NATO članica te joj je cilj jednoga dana pridružiti se Europskoj uniji, no manjak reformi i neodlučnost dijela članica EU-a za proširenjem usporili su pristupni proces.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!