Albanija poručila Britaniji: Ne krivite nas za svoje probleme s imigrantima

02.11.2022.

20:23

Autor: M.M./HRT/Hina

Albanski premijer Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama

Foto: David W Cerny / Reuters

Albanski premijer optužio je u srijedu Veliku Britaniju da koristi građane njegove zemlje kao izgovor za svoju neuspješnu useljeničku politiku, nakon pogrdnih komentara britanskih ministara o porastu broja albanskih tražitelja azila.

Edi Rama napao je "suludu" i "olaku" retoriku Britanije koja je ustvrdila da su Albanci "uzrok svog kriminala i graničnih problema".

U nizu objava na Twitteru, Rama je rekao da je britanska retorika završila "kažnjavanjem nevinih", uključujući poslovne ljude i marljive Albance koji su plaćali porez u Britaniji.

Njegovi su komentari uslijedili nakon tvrdnji britanskih ministara da Albanci stoje iza porasta dolazaka malim brodovima preko La Manchea i da su mnogi od njih umiješani u organizirani kriminal.

Albanci su činili 42 posto ljudi koji su putovali malim brodicama između svibnja i rujna ove godine, prema podacima britanske vlade objavljenim u srijedu. Nešto više od 11.000 Albanaca stiglo je u tih pet mjeseci, u usporedbi s 815 u 2020., pokazuju brojke.

Upitan o Raminim komentarima, glasnogovornik britanske vlade rekao je da je britanska vlada predana izgradnji suradnje s Albancima, uključujući borbu protiv ilegalne migracije.

- Radeći zajedno, nastavit ćemo koristiti svaku priliku za presretanje aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina i krijumčara ljudi, rekao je glasnogovornik.

U ponedjeljak je britanska ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman izjavila da je došlo do "rasta broja dolazaka Albanaca" i da su to posebno mladi, samci, koji su ili dio organiziranih kriminalnih skupina ili umiješani u kriminalne aktivnosti poput droge.

Rama je rekao da je 70 posto od 140.000 Albanaca koji su se preselili u Britaniju prethodno živjelo u bogatim europskim zemljama poput Italije i Grčke i da nisu putovali izravno iz Albanije.

Rekao je se Britanija prema njegovoj zemlji mora odnositi s "poštovanjem" ako želi više pomoći u rješavanju problema migranata.

- Albanci u Ujedinjenom Kraljevstvu marljivo rade i plaćaju porez, rekao je. Ujedinjeno Kraljevstvo bi se trebalo boriti protiv kriminalnih skupina svih nacionalnosti i prestati diskriminirati Albance, naglasio je Rama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!